Hlavní obsah

Požáry sužují vyschlou Austrálii

Sydney

S desítkami požárů bojují hasiči v australském státě Nový Jižní Wales na jihovýchodě země. Plameny u pobřeží už uchvátily více než 1000 hektarů lesního porostu, informovala ve čtvrtek stanice BBC News.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

V Austrálii je nyní zima a během tohoto ročního období jsou lesní požáry neobvyklé. Podle tamních úřadů jsou jejich příčinou extrémní sucha. Už 8. srpna byl vyhlášen na celém území Nového Jižního Walesu stav sucha, na 23 procentech pak stav extrémního sucha.

Suchem je postižena i polovina státu Victoria a část Queenslandu. Na některých místech Nového Jižního Walesu v červenci spadlo jen deset milimetrů srážek. Deficit činí 54 mm.

Podle zástupce tamních hasičů Shanea Fitzsimmonse se plameny rychle šíří především kvůli vysušené vegetaci, nedostatku srážek a silnému větru, který dosahuje až 100 kilometrů v hodině. Hasiči bojují se zhruba 80 požáry. Oheň zatím nebezpečí pro tamní obyvatele nepředstavuje.

Lesní požáry sužují Austrálii obvykle v období mezi říjnem a březnem. Úřady už ve středu zakázaly Australanům zakládat ve státě ohně; takové opatření během srpna nepřijaly už téměř deset let.

Nejhůře zasažené oblasti jsou poblíž měst Nowra a Ulladulla. Teplota tam přitom ve středu dosahovala jen 23 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám