Hlavní obsah

Požár ve skladu munice se škodou sto miliónů rublů způsobil neopatrný vojín

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ufa
Aktualizováno

Požár v gigantickém armádním muničním skladu v baškirském Urmanu, kde se škoda odhaduje na 100 miliónů rublů, zřejmě způsobil neopatrný voják. Při demontáži munice odhodil patronu s roznětkou. Uvedla to v pátek ruská média s odvoláním na vyšetřovatele případu.

Článek

Vyšetřovatelé původně předpokládali, že čtvrteční požár způsobilo nejspíše samovznícení. Agentura ITAR-TASS však v pátek informovala, že vyšetřovatelé zjistili viníka. Stíhají vojína Sergeje Děňajeva za porušení pravidel zacházení s municí.

Vojín se podle vyšetřovatelů spolu s dalšími vojáky podílel na rozebírání dělostřelecké munice, přičemž jednu patronu přihodil k ostatním. Odhozená nábojnice však ještě obsahovala roznětku, která způsobila explozi.

Škody ve skladu, kde bylo uloženo sto tisíc tun munice, by se mohly vyšplhat na sto miliónů rublů. Potvrzena je už jedna oběť z řad evakuovaných a deset zraněných, uvedla RIA Novosti. Do hašení byla podle Interfaxu nasazena i bezpilotní letadla.

„Škody mohou možná překročit sto miliónů rublů,“ řekl představitel vlády autonomní oblasti. Ve skladu bylo asi 30 000 vagónů munice o hmotnosti sto tisíc tun. Jednalo se o dělostřelecké granáty ráže 120, 130 a 155 milimetrů. [celá zpráva]

Potvrzena je jedna oběť z řad evakuovaných. „Snažil se před odchodem uhasit parní lázeň a utrpěl popáleniny,“ uvedl Oleg Zugejev z tiskového odboru regionálního povolžského centra Ministerstva pro mimořádné události. Potvrdil, že zraněno bylo sedm lidí, i když nemocniční zdroje uvádějí deset. Šest zraněných je ze základny.

„Byli hospitalizováni s různými zraněními, žádná nejsou vážná,“ řekl agentuře Interfax pracovník ministerstva vnitra. Ráno zůstali v nemocnici už jen tři zranění.

Zugejev doplnil, že při zásahu proti požáru byla nasazena nejen hasící letadla, ale také bezpilotní letouny. Ty provádějí průzkum, na jehož základě se rozhoduje o dalším zásahu.

Situace se už zlepšuje, ve čtvrtek večer už explodoval jen jeden granát za minutu, předtím to byl jeden dva za půl minuty, odpoledne tak jeden za 15 sekund a na začátku po poledni, byly exploze nepřetržité. Nad skladem se také už netvoří oblaka dýmu. Zatím ale není uvedeno, kdy se podaří požár uhasit. První odhady se pohybovaly okolo tří dnů.

Zadrženo bylo také několik lidí, kteří se snažili využít situace a vykrást byty na základně, u nichž exploze vyrazila okna. Zničeno nebo poškozeno bylo padesát stavení.

Hořet začalo v otevřené části skladu munice, kde byly granáty ráže 120 milimetrů pro tanky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám