Hlavní obsah

Požár šicí továrny v Bangladéši uvěznil dělnice na střeše budovy

– Dháka • Aktualizováno
Novinky,

Nejméně 20 lidí zahynulo v úterý při požáru několikapatrové textilky v Bangladéši, píše Washington Post. Dalších asi 100 lidí bylo zraněno, nejméně padesát jich utrpělo vážné popáleniny, uvedla agentura Reuters, s tím, že počet zraněných i obětí může vzrůst. Záchranáři se snaží z budovy vyprostit lidi, které tam plameny uvěznily.

Foto: Mikhail Voskresensky, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O dvaceti obětech informovala místní televize Diganta. ATN News uvedly, že se z trosek podařilo vyprostit 11 těl obětí.

Agentura AFP popisuje skon dvou obětí. "Dva z dělníků zemřeli okamžitě na zranění hlavy. Skočili z desátého patra budovy," řekl lékař z dhácké univerzitní nemocnice. "Víděl jsem skočit ze střechy nejméně šest lidí," uvedl policejní důstojník Mostofa Chowdhury.

Sestra z jiné nemocnice uvedl,a že dva lidé zemřeli okamžitě poté, co byli přivezeni

 Oheň je nad síly hasičů

"Hasiči se snaží zlikvidovat velký požár a záchranáři vyprošťují zraněné a uvězněné zaměstnance," řekl nejmenovaný činitel monitorující požár v průmyslové zóně Ashulia na severním okraji metropole Dháky vzdálené 25 kilometrů od centra. I když byly nasazeny desítky hasicích aut, požár je tak rozsáhlý, že se jej nedaří zvládnout.

"Je to velký požár, mnoho dělníků uteklo před plameny na střechu budovy. Mobilizujeme všechny své sbory," prohlásil velitel hasičů Abú Najím.

Vážná zranění 

Do nemocnic bylo převezeno nejméně pět desítek lidí s těžkými popáleninami. Další se nadýchali dýmu. Řada dalších utrpěla zranění v tlačenici, která vznikla, když se několik stovek dělníků snažilo utéci před ohněm do bezpečí, píše Reuters.

V továrně je zaměstnáno přes 14 000 lidí, řekl agentuře AFP Najím. Kolik je jejich v bezpečí a kolik v ohrožení života, není známo, ale na místo už byla vyslána i armáda.

Uzamčené nouzové východy

Příčina požáru v 12 patrové není zatím známa. "Hořet začalo v kantýně v 11 poschodí a oheň se rychle rozšířil," řekl AFP Hazrat Ali, který v továrně také pracoval. "Lidé tam mohou být stále uvězněni, protože továrna běžně zamykala nouzové východy."

V Bangladéši jsou však častou příčinou požárů závady na elektroinstalaci, protože se výrobci snaží maximálně stlačit náklady při stavbě budov.

V zemi je asi 4500 textilních podniků, v nichž je zaměstnáno na 3,5 miliónu lidí, z 85 procent žen. Šijí za nepatrný plat oděvy pro značky jako Wal-Mart, H, Zara a Marks Textil představuje 80 procent vývozu země v hodnotě 10 miliard dolarů. .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám