Hlavní obsah

Povstalci tvrdí, že vstoupili do jásajícího Tripolisu a zajali Kaddáfího syna

Tripolis

Libyjští povstalci se v neděli večer probojovali až do okrajových čtvrtí hlavního města Tripolisu, kde jsou podle televizní stanice Sky News vítány obyvatelstvem. Do samého centra města mají podle tohoto zdroje ještě asi osm kilometrů. Cestou narážejí údajně jen na malý nebo žádný odpor. Povstalci oznámili, že se jim podařilo zajmout jednoho z diktátorových synů Sajfa Isláma; zprávu však zatím nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Foto: Bob Strong, Reuters

Libyjští rebelové oslavují postup předměstími Tripolisu

Článek

Podle záběrů televize lidé i povstalci strhávají v obsazených ulicích zelené zástavy Kaddáfího režimu a dupou po nich. Není však jasné, jak hluboko do města povstalci skutečně postoupili a jakou část metropole ovládají, napsala na svých stránkách BBC. Ozývají se hlasy, že Kaddáfí má ve městě ještě tisíce ozbrojených přívrženců, některé zprávy ale naznačují, že mnoho z nich se již vzdalo.

Kaddáfí nechce opustit Tripolis

Režim Muammara Kaddáfího ale informace o postupu rebelů dosud popíral a sám Kaddáfí v neděli večer prohlásil, že metropoli neopustí. V Tripolisu přitom celý den sílilo napětí poté, co ve městě v noci na dnešek na několika místech vypuklo povstání proti režimu.

Kaddáfí vyzval své věrné, aby zaútočili na tripoliské čtvrti, ve kterých vypuklo povstání. Zároveň odmítl spekulace, že by z hlavního města odešel. "Neodejdeme. Nevydáme Tripolis okupantům a jejich agentům. Jsem s vámi v této bitvě," řekl libyjský předák.

Také jeho syn Sajf Islám Kaddáfí zopakoval, že Kaddáfího rodina nemá v úmyslu z Libye odejít a opustit bojiště. "Jsme tu doma. Budeme bojovat šest měsíců, rok, dva roky a zvítězíme," prohlásil. Vyzval ale opozici k dialogu, když prohlásil: "Chcete-li mír, jsme připraveni." Sdělil také, že dohlédne na změnu ústavy.

Vláda a opozice vedou i informační válku

Informace podávané libyjskou opozicí a libyjskou vládou jsou vesměs protichůdné. Kaddáfího syn Sajf Islám například během dne řekl, že opozice prohrává každou bitvu a o jejím postupu není řeči. Opozice ale trvá na tom, že v sobotu dobyla strategickou Závíju asi 40 kilometrů západně od metropole. Pak se prý 600 jejích bojovníků vydalo na východ k Tripolisu.

Rebelové v neděli podle AFP také dobyli vojenskou základnu 27 kilometrů západně od Tripolisu. V obsazené pevnosti jim padly do rukou zbraně a munice po Kaddáfího vojácích. Ze základny, která byla hlavním obranným bodem Tripolisu směrem na západ, vytlačili elitní divizi Kaddáfího syna Chámise.

Snadný postup do centra Tripolisu může být past

Po vítězství u pevnosti postupovali rebelové rychle k východu a večer dorazili na západní předměstí Tripolisu. Podle televizní stanice Sky News je zde vítali civilisté mávající povstaleckými vlajkami.

Část opozice věří, že dobytí metropole je otázkou hodin. Ozývají se však hlasy varující, že město je možná plné náloží a Kaddáfí ve skutečnosti chce opozici do Tripolisu vlákat, aby ji mohl zmasakrovat.

S blížícími se opozičními oddíly přibývá napětí v některých tripolských čtvrtích - dle svědků se na mnoha místech dnes ráno střetli Kaddáfího stoupenci s odpůrci. V noci na dnešek prý v některých částech metropole vypuklo povstání proti Kaddáfímu, byla slyšet prudká palba z pěchotních zbraní a výbuchy. Podle televize Al-Džazíra padlo 31 Kaddáfího vojáků a 42 bylo zadrženo.

Povstalci uvedli, že do bojů v Tripolisu se zapojilo asi 200 bojovníků, kteří se do metropole přeplavili z Misuráty. O tento přístav se v uplynulých měsících vedla dlouhá bitva a rebelové dokázali odrazit nápor Kaddáfího sil.

Reklama

Související témata:

Související články

Kaddáfí do boje nasadil rakety Scud

Armáda Muammara Kaddáfího poprvé během šest měsíců dlouhé občanské války použila balistické rakety. V neděli ráno vypálila ze Syrty raketu Scud na Brigu....

Výběr článků

Načítám