Hlavní obsah

Potřebujeme mezinárodní pomoc, řekla Novinkám barmská politička

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Už druhý týden pokračují v Barmě demonstrace proti juntě, která se chopila moci 1. února. Nejtvrdší zásahy zažily hlavní město Neipyijto a druhé největší barmské město Mandalaj. Novinky hovořily s političkou Národní ligy pro demokracii z Rangúnu a lékařem z Mandalaje. Oba si přáli zůstat v anonymitě z obav ze msty.

Foto: Reuters

Pondělní demonstrace v Rangúnu

Článek

„V úterý ráno použila policie dvakrát vodní děla. Ve vodě ale zřejmě byly i nějaké chemikálie, které způsobily demonstrantům záněty očí,“ uvedl lékař z Mandalaje.

„Odpoledne pak použili opět vodní děla a asi čtyřicet nebo padesát policistů bilo demonstranty. Následovala střelba jak ostrými, tak gumovými projektily, která zranila dvanáct demonstrantů,“ popsal dění lékař.

I když je z Mandalaje, zmínil i případy z hlavního města Neipyijto. „V kritickém stavu jsou tam dva postřelení, dívka zasažená do hlavy a muž do hrudi, “ řekl s odvoláním na své kolegy z hlavního města. „Lékař, který dívku ošetřuje, uvedl, že její mozek je z 95 procent neaktivní,“ dodal. Tak nízká aktivita mozku přitom dává jen malé šance na přežití.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera v Barmě zachytila, jak policie postřelila studentkuVideo: Reuters

Její postřelení podle lékaře pobouřilo celou Barmu i kvůli okolnostem, za kterých k němu došlo. „Když byla postřelena, nebyla mezi demonstranty. Stála za autobusovou zastávkou, kde se schovávala, aby ji nezasáhl proud z vodního děla,“ přiblížil muž.

O tvrdosti zásahů vypovídá i počet zraněných, kteří museli být ošetřeni. „Bylo jich kolem padesáti, někteří byli postřeleni do stehna, “ uvedl lékař.

Zatčených přibývá, hlavně v noci

Ačkoli junta hovoří o tom, že jí jde především o vypsání nových svobodných voleb, v zemi pokračuje zatýkání. „Mezi zadrženými jsou vedle demonstrantů i členové Sjednocené volební komise a příslušníci Hnutí občanské neposlušnosti (CDM),“ upřesnil lékař.

Barmská policie přitvrdila, střílela do demonstrantů gumovými projektily

Svět

To Novinkám potvrdila i politička z Rangúnu, podle které je zadrženo na 230 vysokých politiků. V Rangúnu je podle ní situace lepší, i když neví proč: „Slyšeli jsme že v jiných barmských státech a oblastech zesilují tlak. Já sama mohu chodit ven, a dokonce se účastnit protestů. Ale v noci nikdy nejdu zpátky domů, zůstávám na jiných místech, protože armáda vždy zatýká politiky v noci.“

Přiznává, že akceschopnost Národní ligy pro demokracii (NLD) vedené nositelkou Nobelovy ceny míru Aun Schan Su Ťij, která vyhrála loňské volby, je omezená.

„Starší vůdci jsou zadrženi, jen pár je jich na svobodě. Jejich zástupci dělají, co mohou. Náš nový parlament se snaží dělat maximum a vůle lidu je velmi silná. Věříme, že můžeme vrátit lidu moc, které se zmocnila junta, ale k tomu potřebujeme pomoc mezinárodního společenství,“ apelovala.

V Barmě se demonstruje navzdory tankům v ulicích

Svět

Lékař z Mandalaje ví, že trvale vzdorovat lidé nevydrží: „Nanejvýš měsíc. Hlavním problémem budou finance a ubytování, protože mnoho lidí z Hnutí občanské neposlušnosti bydlí ve státních ubytovnách a budou muset odejít.“

Junta není bez podpory

Politička ovšem také uvedla, že ani junta a armáda nejsou bez podpory. „Armádu podporují různí kšeftující kamarádíčci a také lidi z malých etnických stran. V naší zemi je mnoho malých stran, které se zapojily do voleb v roce 2020, ale získaly jen pár křesel a nejsou spokojeni s rolí NLD. Nyní přijímají pozice, které jim junta nabízí.“

Reklama

Výběr článků

Načítám