Hlavní obsah

Poslední loď vyrazila hledat zmizelý malajsijský boeing

Z australského přístavu Fremantle v pondělí vyplula nizozemská loď Fugro Equator k průzkumu dna v odlehlé oblasti Indického oceánu. Jedná se zřejmě o poslední misi, jejímž cílem je najít vrak malajsijského boeingu, který zmizel v březnu 2014 s 239 lidmi na palubě. Uvedl to server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Průzkumná loď Fugro Equator

Článek

Pátrači netuší, kde by mohl vrak ležet, a jejich průzkum se chýlí ke konci. „Byl to statečný podnik. Musíme se ale připravit na to, že letadlo z letu MH370 možná v nadcházejících týdnech nenajdeme, i když si zachováváme naději,“ řekl australský ministr dopravy Darren Chester.

Pátrací loď Fugro Equtor, plující pod vlajkou Nizozemska, bude ve vytýčené oblasti operovat krátký čas přes Nový rok. Je zřejmě posledním průzkumným plavidlem v oblasti, z níž se před několika dny vrátila do Šanghaje čínská loď Dong Hai Jiu 101, aniž by něco objevila. Austrálie, která mezinárodní pátrání vede, uvedla, že by možná mohla být vypravena ještě jedna loď, ale vzhledem k nepříznivému počasí v lednu to není pravděpodobné. Země, které po letadlu pátrají, se už dříve dohodly na tom, že pátrání na přelomu roku ukončí.

Boeing společnosti Malaysia Airlines zmizel v březnu 2014 při letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Z neznámých důvodů se stočil na jih a potom zmizel z radarů. Vyšetřovatelé se domnívají, že se systémy někdo v pilotní kabině ručně manipuloval a letoun se zřítil na jihu v Indickém oceánu poté, co mu došlo palivo. Podezření nejčastěji padá na kapitána letu Zaharie Ahmada Shaha. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Boeing

Boeing 777

Několik kusů z letounu se našlo na Mauriciu, Réunionu či Madagaskaru. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám