Hlavní obsah

Pomohl jsem dostat Kaddáfího syna za hranice, potvrdil elitní voják z Austrálie

Novinky, rei

Jednoho ze synů zabitého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího pomohli dostat za hranice najatí bývalí příslušníci zvláštních sil z různých zemí. V rozhovoru pro kanadský list National Post to potvrdil jeden z nich, někdejší australský elitní voják Gary Peters. Varoval, že přeživší Kaddáfího děti nevzdají boj proti nové libyjské vládě, k čemuž jim stále zbývá spousta peněz.

Článek

„Nejsem žoldnéř. Léta pracuji jako osobní strážce pro různé osoby. Když jsme v zahraničí, nebojuji. To dělá žoldák. Obrana? To ano. Střelba? Ano. Ale jen, abych ochránil svého šéfa. To jsem dělal i pro Kaddáfího,“ řekl Peters.

Saadímu Kaddáfímu se podařilo utéct do Nigeru a v současnosti vyjednává o azylu jinde, podle Peterse by se rád usadil v Kanadě nebo Mexiku. Saadí měl štěstí, neboť tři jeho sourozenci povstání a nálety NATO spolu s otcem nepřežili.

Z Tripolisu uprchl v srpnu a přes hranice ho pomáhala dostat skupina bývalých elitních vojáků z Nového Zélandu, Austrálie, Ruska a Iráku, uvedl Peters. Ten byl zraněn, když se vracel do Libye, ale nakonec se bezpečně vrátil do Kanady, kde žije.

Tlačil je čas

Saadí letěl letadlem k nigerijské hranici. Skupina plánovala den počkat, až ve vytipovaném místě nebude hlídka, ale nakonec se pod časovým tlakem rozhodla už neriskovat a nečekat, načež byl Saadí zadržen nigerijskými úřady.

Právě jsme pořídili tři nové opancéřované Land Rovery. Platili jsme hotově.
elitní voják Gary Peters

Peters uvedl, že příležitostně pracoval i pro další Kaddáfího syny Hannibala a Sajfa Islama (Meče islámu), setkal se i s vůdcem. Ten prý „naháněl hodně strachu“, ale Saadí byl „velmi milý a vzdělaný“. „Ale nesmíte je nas..t, jinak přijde odplata,“ poznamenal.

Varoval také, že bratři, kteří přežili, mají dost peněz na pokračující boj proti nové libyjské vládě. „Lidé říkají, že se to usadí. Tomu nevěřte, protože tu pořád jsou tři bratři, kteří jsou velmi, velmi rozzlobení. Tři bratři, kteří mají spoustu peněz. Právě jsme pořídili tři nové opancéřované Land Rovery. Platili jsme hotově,“ poznamenal Peters.

Kromě Saadího Kaddáfího přežili boje v Libyi Mohammed, Hannibal a jejich sestra Ajša, kteří se nacházejí v Alžírsku. Sajf je na útěku, podle posledních zpráv by se mohl skrývat na jihu Libye mezi tuaregy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám