Hlavní obsah

Polní maršál Haftar přistoupil v Libyi na příměří

Benghází

Libyjská národní armáda (LNA) polního maršála Chalífy Haftara, která ovládá východ země a válčí s mezinárodně uznávanou vládou v Tripolisu, vyhlásila o půlnoci příměří. Mezinárodně uznávaný kabinet premiéra Faíze Sarrádže s klidem zbraní následně vyjádřil souhlas. Haftarovy síly varovaly, že tvrdě udeří, pokud druhá strana příměří poruší.

Foto: Esam Omran Al-fetori, Reuters

Skupina vozidel Libyjské národní armády (LNA)

Článek

Polní maršál Haftar vyslyšel výzvu prezidentů Turecka a Ruska z tohoto týdne, kteří navrhli, aby boje mezi Haftarem a vládou v Tripolisu obě strany ukončily 12. ledna. K mírovému řešení vyzvali i zástupci evropských zemí a institucí Evropské unie. Haftar, který 6. ledna dobyl Syrtu, původně výzvu Recepa Tayyipa Erdogana a Vladimira Putina ve čtvrtek odmítl.

Polní maršál Haftar ovládl Syrtu

Svět

Zatímco Turecko otevřeně podporuje mezinárodně uznanou vládu, navzdory embargu jí posílá výzbroj a Sarrádžovým silám tento týden začali pomáhat turečtí vojenští odborníci, Rusko podle pozorovatelů patří mezi ty země, které vsadily na Haftara. Ačkoliv to Moskva popírá, podle Turecka po Haftarově boku bojuje možná až 2500 ruských žoldáků. Polní maršál má také podporu Egypta, Jordánska či Spojených arabských emirátů a na jeho straně bojují i súdánské jednotky.

Do války dronů v Libyi zasahují Rusové, uvedl americký generál

Svět

Rozdělená Libye

V Libyi panuje chaos od roku 2011, kdy byl s pomocí Západu svržen tamní dlouholetý diktátor Muammar Kaddáfí. Od té doby má země dvě vlády. Západ a mezinárodní společenství jednu dobu podporovalo tu sídlící na východě Libye, které je věrný Haftar, jenž postupně likvidoval džihádisty v oblasti. Haftarovy jednotky minulý rok v dubnu zahájily tažení na Tripolis a tamní vládu. Při střetech mezi oběma o moc soupeřícími vládami byly zabity a zraněny stovky civilistů, ani jedna strana však neměla dost sil, aby vyhrála.

Kvůli postupu polního maršála Haftara k Tripolisu začaly v Libyi evakuace

Svět

LNA s příměřím souhlasí 

V sobotu pozdě večer mluvčí Libyjské národní armády Ahmad Mismarí v prohlášení nahraném na video uvedl, že LNA přijímá příměří v západní oblasti země, která zahrnuje i metropoli Tripolis, „pokud budou také ostatní strany příměří respektovat”.

Vláda sídlící v Tripolisu se v komuniké vydaném v neděli časně ráno ke klidu zbraní rovněž připojila. „V reakci na výzvu tureckého a ruského prezidenta k příměří oznamuje šéf prezidentské rady vlády národní jednoty příměří začínající 12. ledna v 00:00 hodin.” Předběžně s ním souhlasila už dříve, ale čekala, až na ně přistoupí Haftar.

Podle agentury Reuters však bude těžké jakýkoli klid zbraní dodržet vzhledem k vystupňování bojů kolem Tripolisu a strategického pobřežního města Syrta v poslední době.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám