Hlavní obsah

Policie zatkla v Hongkongu přes 50 aktivistů. Měli porušit zákon o národní bezpečnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Více než 50 prodemokratických aktivistů bylo ve středu zatčeno v Hongkongu kvůli podezření z porušení zákona o národní bezpečnosti. S odvoláním na místní média to uvedly agentury AP a Reuters. Je to zatím největší zásah proti opozici ve městě podle nové, sporné legislativy.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Policie odvádí aktivistu Lestera Shuma (uprostřed)

Článek

Policie také vtrhla do kanceláří prodemokratické internetové mediální společnosti Stand News. Reportérka Stand News uvedla, že policie požadovala šéfredaktora o podepsání dokumentů souvisejících s vyšetřováním národní bezpečnosti.

Mezi zatčenými jsou podle facebookové stránky Demkoratické strany a veřejnoprávní stanice RTHK rovněž bývalí zákonodárci a aktivisté James To, Lam Cheuk-ting a Lester Shum.

Čína odsoudila deset hongkongských aktivistů za pokus o útěk na Tchaj-wan

Svět

Zásah proti nejvýznamnějším aktivistům města, z nichž někteří hájí agresivní taktiku proti Pekingu, ale také bývalým zákonodárcům a dalším umírněným hlasům podpoří obavy z posilování autoritářské vlády v Hongkongu. Zvýší také rovněž napětí mezi Čínou a USA ve chvíli, kdy se připravuje na převzetí funkce amerického prezidenta Joe Biden.

Podle demokratické strany policie zatkla aktivisty za účast v nezávisle organizovaném neoficiálním hlasování v červenci 2020, při kterém měly být vybráni demokratičtí kandidáti pro parlamentní volby. Vlády Hongkongu a Pekingu v té době varovaly, že tím mohou porušit nový zákon. Parlamentní volby se měly konat loni v září, byly ale odložené, podle úřadů kvůli koronaviru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám