Hlavní obsah

Policie zadržela v Hongkongu mediálního magnáta Jimmyho Laie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong
Aktualizováno

V Hongkongu byl na základě nového bezpečnostního zákona zatčen mediální magnát a kritik Pekingu Jimmy Lai. Je podezřelý ze spolupráce s cizími silami, napsal Mark Simon, spolupracovník podnikatele na Twitteru. Lai byl obviněn také z podvodu, napsal server týdeníku Focus s odkazem na policejní zdroje.

Foto: AP

Hongkongská policie zatkla mediálního magnáta Jimmyho Laie

Článek

Policie uvedla, že zadržela celkem sedm lidí a operace stále probíhá. Podle místního listu South China Morning Post se očekává zatčení deseti lidí. Všichni zatčení jsou podezřelí z toho, že porušili nový bezpečnostní zákon. Jedná se o místní muže ve věku 39 až 72 let.

Podnikatel a většinový majitel mediálního domu Next Digital řekl agentuře AFP v polovině června, v době než byl definitivně schválen takzvaný bezpečnostní zákon, že je „připraven na vězení“ a nelituje podpory, kterou vyjádřil protestům. Normu považuje podle svých slov za „smrtelnou ránu pro Hongkong“. Čínská státní média označila Laie za „zrádce“.

Vrcholný orgán čínského parlamentu, stálý výbor, schválil kontroverzní bezpečnostní zákon pro Hongkong letos 30. června. Norma definuje čtyři trestné činy, jimiž jsou separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spolupráce s cizími silami s cílem ohrozit národní bezpečnost. Zároveň určuje tresty za tyto činy. Nejtěžší postih je doživotní vězení.

Občané Hongkongu zatčení na základě nového čínského bezpečnostního zákona mohou být souzeni také v pevninské Číně.

Podle kritiků právní předpis v někdejší britské kolonii, která je zvláštní administrativní oblastí Číny, omezí svobodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám