Hlavní obsah

Policie v Teheránu zatkla stovky demonstrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránské bezpečnostní síly podle místní opozice rozehnaly v neděli v Teheránu protivládní demonstraci, kterou stoupenci reforem v zemi uspořádali u příležitosti výročí sporných prezidentských voleb v roce 2009. Zatčeny prý byly stovky lidí. Jeden z již dříve uvězněných členů opozice zemřel na infarkt.

Foto: Profimedia.cz

Náměstí v Tehránu. Ilustrační foto

Článek

"Bezpečnostní síly zaútočily na dav elektrickými obušky... stovky lidí se rozutekly do jiných částí metropole," uvedla podle agentury Reuters opozice na svých internetových stránkách.

"Stovky demonstrantů bylo zatčeno...Obchodníkům bylo nařízeno, aby své obchody uzavřely," uvedly představitelé opozice. Podle nich v průběhu dne demonstrovaly v metropoli tisíce lidí.

Kvůli opozičním protestům byly v neděli v Teheránu podle očitých svědků rozmístěny tisíce příslušníků bezpečnostních sil. Dostaly za úkol zamezit tomu, aby se opakovaly masové protivládní protesty z roku 2009, při kterých zahynuly desítky lidí a několik tisíc osob bylo zatčeno.

Tehdejší protesty po volbách, po nichž zůstal u moci autoritativní prezident Mahmúd Ahmadínežád, zdůvodňovali opoziční reformisté tím, že hlasování bylo podle nich zfalšované. Úřady naopak tvrdí, že šlo o nejregulérnější volby od islámské revoluce v zemi v roce 1979.

Lidé dnes v Teheránu podle agentury AP také krátce demonstrovali před nemocnicí, kde v sobotu večer zemřel jeden vězněný člen opozice. Muž, který se podle jeho blízkých zasazoval i jako novinář za nenásilné zavedení politických reforem v rámci islámského režimu, byl zatčen v srpnu 2010 a nedávno zahájil protestní hladovku. V pátek byl převezen do nemocnice, kde druhý den zemřel na infarkt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám