Hlavní obsah

Policie v Barmě zabila devět lidí, mezi nimi i cizince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RANGÚN

Devět lidí bylo údajně zabito ve čtvrtek při zásahu barmských bezpečnostních sil proti prodemokratickým demonstrantům u pagody Schulei v největším barmském městě Rangúnu. Informovala o tom s odkazem na barmská média zpravodajská stanice CNN, která nejprve uvedla deset obětí. Mezi mrtvými je i japonský kameraman. USA uvalily sankce na 14 barmských nejvyšších vládních představitelů.

Článek

"Barmská vláda informovala japonské velvyslanectví v Rangúnu, že byl zabit jeden Japonec," sdělil agentuře AFP nejmenovaný představitel ministerstva.

Barmské nemocniční zdroje, citované agenturou Reuters, sdělily, že mrtvým je japonský kameraman ve věku 20-30 let. Podle japonské televize NHK byl muž, který měl u sebe japonský pas, zasažen zbloudilou kulkou vypálenou barmskými vojáky.

Barmská média uvedla, že zemřelo osm demonstrantů a jeden novinář. Asi sto mnichů bylo zbito a zatčeno. Policie přiznala, že k rozehnání demonstrace použila palbu.

USA uvalily sankce na představitele vlády

Spojené státy uvalily ekonomické sankce proti 14 oficiálním představitelům barmské vlády. V jejich rámci jsou zakázány jakékoli americké finanční transakce se 14 vládními představiteli barmské junty a zmraženy jejich účty spadající pod americkou jurisdikci.

Podle ředitele zahraničního finančního oddělení ministerstva financí USA Adama Szubina americký prezident George W. Bush "jasně řekl, že nebudeme přihlížet tomu, jak se režim snaží umlčet hlas barmského lidu represemi a zastrašováním".

Spojené státy pokročily s uvalením sankcí v době, kdy Barma souhlasila, že udělí vstupní vízum pro zvláštního vyslance OSN Ibrahima Gambariho, který míří do oblasti.

Gambari má jednat s barmskou vládou o situaci v zemi poté, co se vláda rozhodla zakročit silou proti desetitisícům lidí vedených buddhistickými mnichy, kteří zahájili největší protestní akce v Barmě za posledních dvacet let. Policie střílela do davu

Do rangúnských ulic vyšlo ve čtvrtek asi deset tisíc lidí.  Když demonstrující zamířili k pagodě Sula, policie se štíty začala zpívající tisícovku lidí vytlačovat. Protestující na policisty házeli kamení. Policie varovala, že nerozejdou-li se do deseti minut, začne střílet. Podle účastníků protestu pálila do davu. Nejméně dva lidé byli zraněni. Svědci uvedli, že jeden z protestujících se po zásahu zhroutil a skončil na ulici.

Demonstrace pokračovaly, i když proti nim už ve středu tvrdě zasáhli policisté. Kvůli zásahu byla svolaná Rada bezpečnost. Ta však kvůli čínskému postoji na režim sankce neuvalila.

Režim podlehnout nemusí, míní diplomat

Barmský vojenský režim by se mohl pod tíhou demonstrací zhroutit, ale nedá se na to s jistotou sázet. Uvedl to bývalý český velvyslanec pro Barmu Jiří Šitler. Situace podle něj napovídá, že naprostá většina lidí chce změnu.

"Záleží opravdu hodně na těch ekonomických faktorech, na postoji Číny, na akcích mezinárodního společenství, ale především opravdu záleží na těch vnitřních faktorech," řekl Šitler. Barmský režim však podle něj nemusí podlehnout a naopak se může zmobilizovat, třebaže země z ekonomického hlediska příliš nefunguje.

"Zásahy se ještě přitvrdí. Ale třeba se tamní vláda lekne, co na to říká svět," řekla zástupkyně Barmského centra Praha Sabe Amthor Sou. Myslí si, že junta na demonstrace reaguje zkratovitě a nemá konkrétní strategii, což dokazuje fakt, že její zástupci neváhají střílet do demonstrujících. Amthor Sou, původem z Barmy, se vyslovila pro co největší tlak mezinárodního společenství.

Středeční zásah proti demonstrantům odsoudila také Česká republika. "Česká republika důrazně odsuzuje nasazení bezpečnostních složek a použití síly proti demonstrantům v Barmě/Myanmaru. Občané mají právo vyjádřit svůj názor," uvádí se v komuniké českého ministerstva zahraničí, které zároveň vyzvalo k zahájení dialogu mezi juntou a opozičními silami.

Reklama

Související témata:

Související články

Barma vyhlásila zákaz vycházení

Barmská vláda v úterý večer vyhlásila v zemi na následujících 60 dní zákaz vycházení mezi devátou hodinou večer a pátou hodinou ranní. Vyhlásila také zákaz...

Výběr článků

Načítám