Hlavní obsah

Policie obvinila Australana ze žhářství s následkem smrti

– CANBERRA • Aktualizováno
Právo, Novinky, rei, vpl

Australská policie v pátek obvinila 39letého muže ze žhářství s následkem smrti. Muže viní ze založení ohně u městě Churchill ve státě Viktoria, který zabil nejméně 21 lidí.

Foto: Mick Tsikas , Reuters

Požár lesa v Austrálii

Článek

Požár u Churchillu byl jedním z desítek, které v uplynulých dnech postihly jih Austrálie. Zemřelo při nich nejméně 181 lidí. Policie už ve čtvrtek oznámila zatčení dvou osob podezřelých ze žhářství. Později je ale propustila. V pátek deník The Age napsal, že byl zadržen další podezřelý, 39letý muž z Churchillu. Policie později potvrdila obvinění. Muži hrozí až 25 let za mřížemi za žhářství a podle agentury AP také za držení dětské pornografie. Soud také nařídil jeho psychiatrické vyšetření.

Policie má podezření, že také požár u Marysvillu, který zabil nejméně 15 lidí a kde nadále pohřešují desítky lidí, rovněž způsobil žhář. Premiér Viktorie John Brumby ovšem ve čtvrtek naznačil, že většinu ze dvaceti požárů, s nimiž vyčerpaní hasiči stále bojují, pravděpodobně mají na svědomí žháři. „Moje pochybnosti o tom, že většina z těchto požárů vznikla sama o sobě, jsou velké. A tom teď mluvím, nemám slov,“ řekl televizi CNN.

Vychytralí žháři většinou dopadeni nejsou

Psycholožka Rebecca Doleyová má za to že veřejnost se většinou dozví o „hloupých žhářích“ spíše než o těch „chytrých“, kteří bývají jen zřídka dopadeni. Doleyová provedla v minulosti rozsáhlý výzkum kriminality žhářství a s několika viníky osobně hovořila. Podle ní to nebývají psychicky labilní jedinci, kteří se nedokážou ovládat, ale lidé, kteří zakládají požáry z nějakého důvodu.

Rozdíly podle Doleyové panují mezi městskými žháři, kteří jsou většinou motivováni pomstou nebo například pojistnými podvody, a lesními žháři, jež k činům vede vnitřní potřeba pocitu vzrušení nebo touha po moci. „Bývají většinou podprůměrně vzdělaní, straní se společnosti a jsou samotáři. Zapálení ohně jim dává pocit kontroly nad okolím,“ tvrdí Doleyová.

Minulé ničivé požáry

16. února 1983 - lesní požáry ve Viktorii zabily 75 lidí a zničily 2 300 domů

8. ledna 1969 - nejméně 22 mrtvých a 230 zničených domů při požárech v zemědělské oblasti státu

7. února 1967 - 62 obětí a 1 300 domů, které lehly popelem v Hobartu na Tasmánii

13. ledna 1939 - 71 mrtvých, 700 zničených domů ve Viktorii

Únor - březen 1922 - šest desítek lidí zemřelo v Gippslandu na východě státu Viktoria

Hasiči na jihu Austrálie stále bojují s více než tuctem požárů. Dosud lehlo popelem přes 1800 domů, více než 7000 lidí zůstalo bez domova. Úřady se obávají, že počet obětí může vystoupat až na 300.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám