Hlavní obsah

Pokročili jsme v obohacování uranu, hlásí Severní Korea

Pchjongjang

Severní Korea dělá pokroky při budování lehkovodního jaderného reaktoru a při obohacování uranu. V prohlášení citovaném oficiální agenturou KCNA to ve středu oznámilo severokorejské ministerstvo zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-il

Článek

KLDR už dříve v listopadu uvedla, že se blíží spuštění lehkovodního reaktoru. Podle USA by ale takový krok byl v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. Američané se obávají, že zařízení bude sloužit k přípravě materiálu pro jaderné zbraně.

Severokorejské ministerstvo zahraničí uvedlo, že "může přesvědčit svět o mírové povaze těchto (jaderných) činností prostřednictvím Mezinárodní agentury pro atomovou energii". Úřad zároveň vyzval Čínu, Rusko, USA, Japonsko a Jižní Koreu, aby obnovily s KLDR takzvaná šestistranná jednání.

Při šestistranných rozhovorech země jednají o denuklearizaci korejského poloostrova výměnou za hospodářskou pomoc Severní Koreji. KLDR, která disponuje neznámým počtem jaderných hlavic, však od jednání v roce 2008 odstoupila, protože odmítala mezinárodní kontroly svých nukleárních aktivit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám