Hlavní obsah

Podezřelý v kauze zmizení saúdského novináře zahynul při podivné nehodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mešel Saíd M. Albostani, jeden člen ze skupiny 15 Saúdských Arabů, které turecká policie podezírá z vraždy saúdského novináře Džamála Chášakdžího, zemřel během „podezřelé dopravní nehody“. Napsal to ve čtvrtek server tureckého deníku Yeni Safak.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Džamál Chášakdží

Článek

Mešel Saíd M. Albostani má hodnost poručíka v saúdskoarabském královském letectvu. Deník tvrdí, že mohl být umlčen. Podrobnosti o nehodě, při níž měl muž zahynout, nejsou k dispozici.

Albostani vstoupil do Turecka 2. října v 01:45 místního času (23:45 SELČ). Odebral se do Wyndham Grand hotelu a zemi opustil ve 21:46 (19:46 SELČ) v soukromém letadle patřícím společnosti Sky Prime Aviation.

Saúdský novinář Džamál Chášakdží beze stopy zmizel, když si přišel právě 2. října na konzulát své země v Istanbulu vyřídit dokumenty nutné ke sňatku. Novináře neviděl nikdo opouštět budovu a od té doby se pohřešuje. [celá zpráva]

Umučen na konzulátu

Deník Yeni Safak ve středu napsal, že novinář byl na konzulátu umučen. Prokazovat to má podle deníku sedmiminutový zvukový záznam „výslechu“, na němž má novinář křičet bolestí během mučení. Záznam zveřejněn nebyl, turecká média z něj ale citují. Tělo Džamála Chášakdžího měli trýznitelé na konzulátu rozčtvrtit a rozpustit v kyselině. [celá zpráva]

Novinář dříve kritizoval saúdskoarabský režim včetně korunního prince Muhammada bin Salmána, od loňska žil v USA.

Už 6. října turecká média informovala, že do Istanbulu dorazila patnáctičlenná delegace z Rijádu. Jejími členy měli být členové královské gardy a saúdské tajné služby. Vstup na konzulát byl ale tureckým vyšetřovatelům umožněn až tento týden v pondělí. Saúdové tak mohli stihnout zahladit stopy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám