Hlavní obsah

Počet obětí zemětřesení dál roste, pomoc nepřichází, stěžují si Nepálci

Káthmándú
Aktualizováno

Na více než 4200 stoupl v pondělí počet obětí sobotního zemětřesení v Nepálu. Uvedla to agentura AP s odvoláním na nepálské Národní krizové operační centrum. Dalších 66 obětí ohlásila Indie, dvacet lidí zemřelo v Číně v Tibetu. Nepálci si stěžují, že se jim nedostává pomoci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce lidí zůstávají v Káthmándú z obav před dalšími otřesy pod širým nebemVideo: Reuters

 
Článek

Počet obětí roste, protože zemětřesením byly silně postiženy vesnice na úbočích hor, uvedl mluvčí humanitární organizace World Vision Matt Darvas.

„Tyto vesnice jsou běžně postiženy sesuvy a není neobvyklé, že celé vesnice od dvou set do tisíce obyvatel jsou zcela pohřbeny valícími se kameny,” uvedl Darvas.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Citoval muže evakuovaného vrtulníkem z Pokhary ležící 200 km od Káthmándú, který řekl, že skoro všechny z více než tisícovky domů byly zcela zničeny.

Vysoký představitel v okrese Gurkha, která leží v epicentru zemětřesení, sdělil AP, že slyšel, že zničeno bylo sedmdesát procent domů. „V okrese je to velmi zlé, zvláště v odlehlých horských oblastech. Jsou tam lidé, kteří nedostávají jídlo a nemají přístřeší,“ uvedl Udav Prašád Timalsin.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Nepálský policista stojí na haldě trosek na náměstí Basantapur Durbar

Například Bridim, ležící severně od Káthmándú, byl zcela srovnán se zemí. Záchranáři se nyní snaží otevřít cesty z metropole do epicentra.

Pomoc nepřichází, stěžují si Nepálci

Do záchranných prací je sice zapojeno devadesát procent nepálských vojáků, jak ale poznamenal list The New York Times, Nepálci si stěžují, že lidé marně čekají na pomoc, nemají potraviny a schovávají se v nouzových přístřeších pod nataženými kusy látek.

Jedna žena vypověděla, že její dům i vesnici zničilo zemětřesení. Zabilo i jejího dědečka. Zatím jí nepřišel na pomoc ani žádný voják, policista nebo záchranář.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

V Káthmándú se zřítila i devítiposchoďová historická věž Dharahara, postavená v 19. století. V jejích troskách zůstalo podle agentury Reuters až 50 lidí.

V rozhovorech z posledních dvou dní Nepálci opakovaně uvádějí, že se musejí vypořádat s nastalou tragédií prakticky bez pomoci vlády. Ministr vnitra Lakšmí Prašád Dhakal ale záchranáře hájí, tvrdí, že jsou na tom hodně špatně po dvou dnech nonstop práce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamery zachytily okamžik zemětřesení v KáthmándúVideo: Reuters

„Bylo zaznamenáno téměř 100 následných otřesů, které komplikují záchranné práce. I záchranáři jsou vyděšení a při každém záchvěvu země prchají,” prohlásil jeden z představitelů úřadů v Káthmándú Ek Narajan Arjal.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Obyvatelka prochází v nepálském městě Bhaktapur mezi troskami zřízených domů.

Nebezpečné stavby

Lidé si také stěžují, že vedení země národ oslabilo a učinilo zranitelnějším – mimo jiné i kvůli tolerování nekvalitní výstavby a nedodržování stavebních norem.

To potvrdil i podnikatel ve stavebnictví Aštradž Subadí, který po zemětřesení skončil v nemocnici s poraněnou páteří, lebkou a levou nohou poté, co ho zasáhly trosky zřícené budovy.

„Já i můj švagr pracujeme ve stavebnictví, a tak víme, že tu lidé stavějí bez podpůrných sloupů, bez železa v betonu, který navíc míchají hodně slabý,” popsal běžný postup ve stavebnictví.

Záznam laviny v základním táboře na Mt Everestu

Podnikatele zasypaly trosky hotelu, kde se s šesti přáteli setkal na schůzce. „Prostě nám spadl na hlavu,” dodal. Dva z jeho známých zahynuli, tři další utrpěli zranění a jednoho se zatím nepodařilo vyprostit z trosek.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Nepálští policisté a dobrovolníci pátrají v Káthmándú v troskách zříceného chrámu po přeživších.

Situaci v Nepálu dlouhé roky komplikovala krize. Země čelila povstání maoistů, které skončilo v roce 2006, ale političtí představitelé se od té doby nedokázali dohodnout na ústavě, a to navzdory dvojím volbám a opakovaným slibům politické dohody.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám