Hlavní obsah

Počet obětí terorismu ve světě klesl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Washington

Ve světě bylo loni zaznamenáno méně teroristických útoků a poklesl i počet obětí těchto činů. Podle Spojených států k tomu přispělo zabití Usámy bin Ládina a dalších předáků teroristické sítě Al-Káida, uvedla na své webové stránce televizní stanice ABC News.

Foto: Profimedia.cz

Usáma bin Ládin na archivním snímku

Článek

Loni bylo spácháno 10 283 útoků, což je o 1358 méně než o rok předtím. Zahynulo při nich 12 533 lidí, což je o 660 méně, uvedla CNN. Více než tři čtvrtiny obětí pocházely z jižní Asie a Blízkého východu, zejména pak z Afghánistánu, Pákistánu a Iráku. Většina z nich byli muslimové.

Počet útoků poklesl ve většině zemí, ale nárůst hlásí Nigérie, ze které se muslimská sekta Boko Haram snaží vytvořit islámský stát.

Pokles počtu útoků přisuzuje americké ministerstvo zahraničí likvidaci špiček Al-Káidy. "Organizace se po ztrátě bin Ládina a dalších klíčových velitelů ubírá k úpadku, který bude těžké zvrátit," uvedlo ministerstvo zahraničí ve zprávě o terorismu ve světě.

Zároveň ale jeho koordinátor pro boj s terorismem Dan Benjamin varoval, že zároveň s oslabením jádra Al-Káidy posilují její přidružené organizace v Jemenu, kde po nepokojích jih ovládla Al-Káida na Arabském poloostrově, a v severní Africe, zejména v Mali, kde působí Al-Káida v islámském Maghribu.

Foto: Reuters

V Jemenu panuje nepřehledná situace. Bojovníci místních kmenových milicí jsou často k nerozeznání od ozbrojenců Al-Káida.

Násilí se také dopouštějí členové islamistických milic Šabáb v Keni a v Somálsku. Připisuje se jim zabití více než tisíce lidí. Podle Benjamina jsou ale teroristickými skupinami zranitelné i země jako Egypt, které po takzvaném Arabském jaru procházejí politickými změnami. V ohrožení jsou zejména jih Egypta a Sinaj.

Problémem je také vyrabování vojenských skladů v Libyi, odkud zmizely ruční protiletadlové rakety.

Spojené státy také bedlivě sledují situaci v Sýrii, kde již delší dobu svádějí krvavé boje povstalci s vládními jednotkami. Nestability v zemi by mohli využít členové teroristické sítě Al-Káida.

V hledáčku zůstává Írán

Kromě Al-Káidy se zpráva soustředí také na Írán, který podle ní aktivně podporuje terorismus. Konkrétně se americké ministerstvo zahraničí zaměřuje například na podporu, kterou Teherán poskytuje libanonskému hnutí Hizballáh, a na loňský plán zabití saúdskoarabského velvyslance v USA, jejž údajně osnoval Írán. Podporuje i palestinský Hamás. Podle zprávy také íránské revoluční gardy cvičí velitele Tálibánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám