Hlavní obsah

Po zmizení malajsijského boeingu nabízí Inmarsat sledování letů

Novinky,
Londýn

Britská společnost Inmarsat zajišťující satelitní komunikaci nabídla v pondělí možnost zdarma sledovat pohyb letadel, aby se neopakovalo záhadné zmizení Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines. Právě data ze satelitu této společnosti vedla k přesunu pátrání do Indického oceánu. Ani tam se však stroj zatím nenašel.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Členové společnosti Inmarsat ukazují, kudy se pohyboval zmizelý Boeing 777.

Článek

Inmarsat nabídl, že by mohl poskytovat informace o poloze letadel na základě GPS. Každých patnáct minut jeho družice navazují spojení s letouny, aby mohly případně přenést mobilní komunikaci. Nově by mohly přeposílat i data o směru letu, rychlosti a výšce.

„Naše vybavení je v 90 procentech velkokapacitních proudových letadel. Je to okamžité řešení pro odvětví, které je nic nebude stát,“ řekl viceprezident společnosti Chris McLaughlin BBC. Službu Inmarsat podle agentury Reuters nabídne zdarma všem 11 tisícům civilních dopravních letadel, která už jeho satelitní spojení využívají.

Firma chce oficiálně nabídku zveřejnit na pondělním zasedání Mezinárodní organizace pro civilní letectví ICAO v Montrealu.

Poté, co byla veškerá komunikační zařízení na palubě Boeingu 777 vypnuta, zmizel z obrazovek radarů řízení letového provozu. Nadále ale komunikoval s družicí zajišťující případnou satelitní komunikaci. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám