Hlavní obsah

Po zemětřesení na Haiti panuje chaos, obětí budou tisíce

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince
Aktualizováno

Karibský ostrovní stát Haiti zasáhlo v úterý silné zemětřesení o síle sedmi stupňů Richterovy škály. Otřesy zpustošily dvoumiliónové hlavní město Port-au-Prince. Počet obětí zatím není znám, ale odhaduje se, že půjde do tisíců. Podle CNN jde o nejhorší zemětřesení v historii země.

Článek

"V troskách jsou pohřbeny stovky a možná tisíce lidí," uvedl podle agentury Reuters zaměstnanec americké charitativní organizace Food for the Poor. Jeho slova potvrdil zástupce organizace Catholic Relief Service Karel Zelenka. "Musí tu být tisíce mrtvých, bude trvat nejméně dva nebo tři dny, než lidé zjistí, co se stalo," řekl Skynews. Pak se telefon odmlčel. Rozsah katastrofy je podle něj šokující. Katastrofa postihla tři milióny z devíti miliónů obyvatel státu.

 Mezi oběťmi jsou i cizinci. Čína už uvedla, že osm čínských příslušníků sil OSN je pohřbeno pod troskami a zřejmě jsou mrtví. Dalších deset je nezvěstných. Agentura AFP uvedla, že tři jordánští vojáci sil OSN jsou po smrti a 21 je jich zraněných.

Čísla obětí nejsou známa. Podle svědků mrtví leží v ulicích Port-au-Prince mezi troskami. Záchranná služba nefunguje. Objevují se však první počty nezvěstných. Francouzská tisková agentura AFP uvedla, že je nezvěstných dvě stě turistů z hotelu Montana, který se zřítil.

"Víme, že v hotelu bylo 300 lidí, když se zřítil. Jen sto se jich dostalo ven, takže máme velké obavy," uvedl pracovním francouzského ministerstva Alain Joyandet s tím, že v hotelu bývají turisté a Francouzi pracující na Haiti.

Člověk v tísni vyhlásil sbírku na pomoc postiženému Haiti. Lidé mohou přispívat na konto SOS Haiti  4095 4095/0300 Organizace věnovala na rychlou pomoc 300 000 korun ze svého humanitárního fondu.Charita Česká republika vyhlásila na pomoc Haiti veřejnou sbírku a otevřela sbírkový účet číslo: 35-1868350237/0100 u Komerční banky, VS 99999. Do sbírky je možné přispět také odesláním třicetikorunové  DMS HAITI na číslo 87 777.  Také organizace ADRA připravuje vyslání humanitární pomoci, na kterou můžete přispět zasláním finančních prostředků na účet  o.s. ADRA č. 4028 4028/0300, variabilní symbol 391, nebo zasláním dárcovské sms v hodnotě 30Kč ve formě DMS ADRA na číslo 87777

Nezvěstní jsou i australští humantitární pracovníci. Stovky nezvěstných jsou i mezi pracovníky OSN, kterých v chudé zemi zmítané nepokoji a převraty působí tisíce.

Zřítila se i jedna budova Citibank, kde je nezvěstných 12 lidí. Spadla také nemocnice ve čtvrti Pétionville a trauma centrum Trinity s šedesáti lůžky. Z pod trosek je slyšet křik o pomoc a pláč.

BEZ KOMENTÁŘE: Ničivé zemětřesení na HaitiVideo: ČTK

Postiženy byly budovy OSN

"Hlavní budova, kde sídlilo vedení sil OSN (MINUSTAH), se zřítila," uvedl Alain Le Roy, který velí v zemi zmítané chudobou a násilím modrým přilbám. "Víme, že jsou oběti, ale neznáme jejich počty," dodal pro agenturu AP.

V pětipatrové budově obvykle bývá 200 až 250 lidí. Mezi pohřešovanými je také nejvyšší velitel operací MINUSTAH Hedi Annabi, který byl v době zemětřesení v budově. Trosky prohledávají vojáci mise, avšak podle Alaina Le Roye se zatím nepodařilo zachránit nikoho.

Foto: Reuters

Záchranáři pomáhají zpod trosek vytáhnout jednoho ze zraněných

Druhá budova mise OSN, která leží poblíž letiště a slouží jako logistická základna, byla poškozena jen lehce. Vážně byly poškozeny i další budovy OSN, například Programu pro rozvoj, odkud je hlášeno i mnoho zraněných.

Ohromující rozsah katastrofy

Port-au-Prince pokryl prach z trosek. Vážně poškozen byl prezidentský palác, i když prezident se ženou vyvázl nezraněn, a budovy několika ministerstev. Poničena je katedrála. Zřítilo se několik hotelů, obchodů, kancelářských budov. Lidé oběti i zraněné vyhrabávají z pod trosek holýma rukama za svitu baterek. Nefunguje elektřina ani telefony. Neteče ani voda. Objevily se i první případy rabování.

Sesul se také svah, na kterém stál jeden ze slumů a jednotlivé domky jsou navršeny přes sebe. Zraněných jsou stovky ne-li tisíce. Na pomoc však čekají marně. "Místní nemocnice si s tak obrovským počtem zraněných nemohou poradit," říká lékař a někdejší senátor Louis-Gérard Gilles. "Nezbývá nám než se modlit."  

Zemětřesení podél zlomu

Otřesy začaly v 16:53 odpoledne místního času (22:53 SEČ), první měly podle některých informací sílu 5,9 stupňů, další sedm. Nejsilnější trval 35 sekund. Epicentrum otřesů bylo asi 15 kilometrů jihozápadně od metropole. Následných otřesů bylo 28, nejsilnější z nich měl 5,7 stupně podle Richterovy škály, dvanáct z nich mělo sílu nejméně pěti stupňů.

"Je 20:44 a pořád cítíme otřesy," uvedl manager hotelu Oloffson v Port-au-Prince. Zemětřesení pocítili i lidé na 200 kilometrů vzdálené Kubě, na Bahamách i na většině dalších karibských ostrovů. 

Foto: Reuters

Ve zřícených budovách propukají požáry.

Zemětřesení nastalo podél zlomu, který je údajně odpovědný za sedm velkých otřesů mezi lety 1618 a 1860, řekl Harley Benz z Amerického ústavu pro geologický průzkum  

Poslední silné zemětřesení, které země zaznamenala, bylo v roce 1946, tehdy postihlo sousední Dominikánskou republiku. Ta leží s Haiti na společném ostrově Hispaniola.Tehdy zemětřesení o síle 8,1 stupně zabilo 1790 lidí.

Pomoc na cestě

USA už slíbily zemi rozsáhlou pomoc, vyslány budou civilní i vojenské týmy záchranářů. Hlavním úkolem bude zajistit vodu a sanitaci. Haiti je nejchudší zemí na západní polokouli. Francie vyslala na Haiti dvě letadla se záchranáři. Komplikací může být, že na letišti zemětřesení zničilo řídící věž. Pomoc už vysílá Velká Británie a Venezuela.

Haiti

Rozloha - 27 750 kilometrů čtverečných

Počet obyvatel - 8,925 miliónu obyvatel (odhad z roku 2008)

Hlavní město - Port-au-Prince (1,721 milionu obyvatel; odhad 2008)

Etnické složení - 95 procent černoši, pět procent mulati a běloši

Oficiální jazyk - francouzština (kreolizovaná forma)

Prezident - René Préval, od května 2006

Premiér - Jean-Max Bellerive, od listopadu 2009

Bývalá francouzská kolonie; která vyhlásila nezávislost v lednu 1804, se nachází v západní části ostrova Haiti (Hispaniola) ve Velkých Antilách v Karibském moři; na západě sousedí s Dominikánskou republikou. Chudá země je zmítána častými nepokoji a bouřemi i převraty. Proto jsou v zemi rozmístěny jednotky OSN.

Jde o nejchudší americkou zemi a jednu z nejchudších zemí světa. Skoro čtyři pětiny Haiťanů mají na den méně než dva dolary, přičemž více než polovina populace musí vystačit dokonce s méně než jedním dolarem na den. Inflace v roce 2008 činila 10,1%, HDP se v témže roce odhadovalo na 11,5 miliardy dolarů (přibližně 208 miliard Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám