Hlavní obsah

Po výbuchu v indické mešitě zahynulo 13 lidí

– DILLÍ

Nejméně 13 lidí přišlo o život v pátek v indickém Haidarábádu při výbuchu v mešitě Mekka Masdžid a následných pouličních protestech. Dalších 59 lidí utrpělo zranění.

Článek

"Modlitby končily, zrovna jsme vstávali. Nastal mohutný a ohlušující výbuch, vzduchem létala těla. Lidé začali horempádem prchat, byl to zmatek," řekl jeden ze svědků, který utrpěl lehké zranění nohy. Při tomto  výbuchu zemřelo 11 lidí z několika tisíc shromážděných.

Do zmatku po explozi se vmísil také hněv lidí. Rozhořčené davy vyšly do ulic a střetly se s policií, jež proti nim údajně zasáhla palbou ostrými náboji a slzným plynem. Nejméně dva lidé, protestující proti nedostatečné policejní ochraně, zahynuli a devět bylo zraněno.

K odpovědnosti za výbuch u vchodu do mešity, která patří k největším v zemi a údajně ukrývá jeden z vlasů proroka Mohameda, se dosud nikdo nepřihlásil. Policie oznámila, že nedaleko mešity zneškodnila další tři nastražené nálože.

V Haidarábádu na jihu Indie žije početná muslimská komunita. Střety s hinduisty jsou tam časté. V posledních letech si vyžádaly stovky obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám