Hlavní obsah

Po sobotním masakru zažil Kábul další atentát

– Kábul • Aktualizováno

Nejméně jedenáct vojáků zahynulo v pondělí při útoku v afghánském hlavním městě Kábulu poblíž vojenské akademie maršála Fahima. K útoku se přes agenturu Amak spojenou s radikály přihlásil Islámský stát. Následoval po sobotním atentátu, kdy exploze bomby v sanitce zabila stovku lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch u vojenské akademie v Kábulu nepřežilo nejmíň pět vojákůVideo: Reuters

 
Článek

Původně se uvádělo pět mrtvých, novou bilanci s jedenácti mrtvými a se šestnácti zraněnými zveřejnilo afghánské ministerstvo obrany.

Útok na hlídku u vojenské akademie zahájili kolem páté ráno (1:30 SEČ) dva sebevražední atentátníci. V následné přestřelce se zbylými třemi útočníky byli dva zabiti a jednoho se podařilo zajmout. Vojáci zajistili raketový granátomet, čtyři útočné pušky AK-47 a vestu s výbušninami.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Afghánští vojáci před vchodem do vojenské akademie maršála Fahima v Kábulu

V sobotu zahynulo v Kábulu přes sto lidí, když krátce po poledni sebevražedný atentátník odpálil nálož v sanitce na zaplněné ulici. Podařilo se mu projet první kontrolou, když policii namluvil, že veze v sanitce nemocného do nedaleké nemocnice Džamhuríja. Nálož odpálil u druhého kontrolního stanoviště, sdělil mluvčí ministerstva vnitra Nasrat Rahimi.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Ošetřování zraněných po sobotním atentátu v Kábulu

Ministr vnitra Vaís Barmak uvedl v neděli, že počet mrtvých stoupl na 103, když přes noc zemřela řada osob, které byly v kritickém stavu. Zraněných je podle nové bilance 235.

Mezinárodní výbor červeného kříže odsoudil použití sanitky k útoku.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Záchranáři odnášejí raněné z místa výbuchu

K útoku se přihlásil Tálibán, který podnikl útok už 20. ledna na hotel Intercontinental v Kábulu, při kterém zemřelo nejméně 22 lidí včetně 14 cizinců, mezi nimiž byli čtyři Američané. [celá zpráva]

Podle AFP je ale obětí útoku v hotelu čtyřicet. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám