Hlavní obsah

Pistorius se odvrátil od fotografie hlavy své mrtvé přítelkyně

– Pretoria

Jihoafrický postižený atlet Oscar Pistorius byl rozrušený, když ve středu v soudní síni v Pretorii promítli fotografii hlavy jeho přítelkyně Reevy Steenkampové. Odmítl se na ni podívat s tím, že to nepotřebuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U soudu s Pistoriusem se promítaly záběry zastřelené SteenkampovéVideo: Reuters

 
Článek

„Nastala chvíle, abyste se na to podíval,“ řekl Pistoriovi žalobce Gerrie Nel, který snímek ukázal na začátku křížového výslechu. Ještě předtím promítl videozáznam, na kterém Pistorius střílí na meloun. Žalobce řekl, že ten se rozprskl jako hlava Steenkampové.

Pak vyzval Pistoria, aby se podíval na hlavu oběti a přiznal odpovědnost za své činy.

Pistorius se odvrátil a řekl: „Přijímám odpovědnost, ale nebudu se dívat na obrázek, který mě mučí tím, co jsem viděl a cítil tu noc. Pamatuju si to. Mé prsty se dotýkaly její hlavy. Nemusím se dívat na obrázek. Byl jsem tam.“

Foto: Siphiwe Sibeko, ČTK/AP

Prokurátor Gerrie Nel při křížovém výslechu Oscara Pistoria

Pistorius dodal. „Udělal jsem chybu. Mou chybou bylo, že jsem Reevu připravil o život. Reagoval na Nelova slova, že udělal hroznou chybu.“

Popřel však, že by moderátorku záměrně zavraždil: „Nepálil jsem přes dveře s nějakým záměrem. Neštěstím bylo, že jsem vyprázdnil svou zbraň, protože jsem byl přesvědčen, že přišel vetřelec, aby na mne zaútočil. Než jsem začal přemýšlet, ve strachu jsem vypálil čtyři rány,“ řekl a polykal slzy.

Poslední výpověď atleta

Ještě před zahájením křížového výslechu vypověděl, jak držel umírající Reevu v náručí. Snažil se ji snést dolů. „ Seděl jsem na podlaze opřen zády o zeď. Nemohl jsem ji zvednout.“ Uvedl, že zavolal kamaráda a záchranku. „Viděl jsem, jak dýchá, jak bojuje, aby mohla dýchat. Jenom jsem tam seděl s ní a čekal, až přijede sanitka. Cítil jsem se bezmocný. Chtěl jsem ji dostat do nemocnice.“ Když ale přijela záchranka, už byla mrtvá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám