Hlavní obsah

Pistorius pálil tak rychle, že jeho přítelkyně nemohla ani křičet

Pretoria

Forenzní expert Roger Dixon povolaný obhajobou Oscara Pistoria, uvedl ve čtvrtek před soudem v Pretorii, že atlet vypálil čtyři rány tak rychle, že oběť - jeho přítelkyně Reeva Steenkampová - nemohla ani křičet. Zpochybnil tak tvrzení policejních balistických expertů, podle nichž byla mezi prvním a druhým výstřelem pauza.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Forensní expert Roger Dixon v soudní síni u dveří, přes které byla zastřelena Reeva Steenkampová.

Článek

Dixon uvedl, že zabitá Reeva Steenkampová stála bokem ke dveřím a všechny čtyři kulky ji zasáhly, když padala na zem. Podle něj šlo o rychlopalbu.

Balistický expert policie Christiaan Mangena v úvodní části procesu uvedl, že je přesvědčen, že když Steenkampovou zasáhla první kulka do boku, stála čelem k zavřeným dveřím, spadla na poličku u mísy a pak ji zasáhly tři další kulky. Další ji měla minout. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: ČTK/AP

Oscar Pistorius u soudu

Žaloba tvrdila, že v pauze mezi prvním zásahem a dalšími měla možnost křičet. Podle prokurátora Gerrieho Nela to svědčí o tom, že ji Pistorius zavraždil úkladně, přestože ten se hájí, že střílel na zloděje. Pokud by Steenkampová křičela, musel by ji slyšet.

Pistorius v návalu emocí nemohl při výslechu chvílemi mluvitVideo: Novinky/Reuters

V úterý Nel uvedl, že v pokoji, kde Pistorius spal, byla až na pár led světel u sterea tma, takže skutečně nemohl vidět, zda vedle něj přítelkyně leží, když šel na WC, z něhož byl slyšet podezřelý šramot.

Foto: Reuters

Prokurátor Gerrie Nel při křížovém výslechu Pistoria

Prokurátor také zpochybňoval Dixonovu kvalifikaci v tom smyslu, že sice pracoval v policejní laboratoři v Pretorii 18 let jako šéf oddělení analýz materiálu, ale je geologem, a nikoli balistickým expertem.

Reklama

Související témata:

Související články

Pistorius popsal chvíli, kdy zabíjel

Hlasitý pláč doprovázel úterní výpověď běžce Oscara Pistoria před pretorijským soudem. Atlet líčil, jak loni v únoru ve svém domě zastřelil svoji přítelkyni,...

Výběr článků

Načítám