Hlavní obsah

Pistorius je na tom psychicky tak zle, že nemůže vypovídat, tvrdí znalec

– Pretoria

Soudní znalec z oboru psychiatrie vypověděl, že handicapovaný atlet Oscar Pistorius, kterému za vraždu přítelkyně Reevy Steenkampové hrozí nejméně 15 let vězení, trpí silnou depresí a úzkostí. Není proto schopen vypovídat. Jihoafrický soud by přitom měl vynést konečný verdikt v případu, který se táhne od Valentýna roku 2013.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pistorius je na tom psychicky tak zle, že nemůže vypovídat, tvrdí znalecVideo: Reuters

 
Článek

„Oscar Pistorius není schopen svědčit ve prospěch své obhajoby,“ vypověděl v pondělí u soudu v jihoafrické Pretorii klinický psycholog Jonathan Scholtz.

Podle CNN se zdá, že se bude obhajoba snažit dosáhnout toho, aby soud Pistoria namísto do vězení poslal do nemocnice. Někdejší olympionik podle Scholtze stále užívá léky a léčí se s posttraumatickým stresovým syndromem.

Pistoriův špatný duševní stav prý pramení z traumatu a dramatických změn, které v jeho životě nastaly poté, co partnerku zastřelil.

Foto: Phil Magakoe, ČTK/AP

Oscar Pistorius

Soudní tribunál překvalifikoval zastřelení modelky skrz dveře zavřené koupelny ze zabití na vraždu a atletovi tak podle jihoafrického práva hrozí nejméně patnáct let vězení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oscar Pistorius přijíždí k souduVideo: Reuters

Soudce mu ale od toho může odečíst čas, který už ve vězení strávil. Sprinter od počátku tvrdí, že střílel v domnění, že jde o zloděje.

Soud sice Pistoriovi uvěřil, ale překvalifikoval střelbu na vraždu, protože došel k závěru, že si atlet musel být vědom toho, že člověka za dveřmi několika střelami z pistole zabije.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Oscar Pistorius

Šestinásobný paralympijský vítěz byl po roce za mřížemi loni v říjnu propuštěn do domácího vězení v domě svého strýce. Rozhodnutí o výši trestu by měl soud vynést do pátku.

Reklama

Související témata:

Související články

Pistorius byl propuštěn do domácího vězení

Handicapovaný atlet Oscar Pistorius byl téměř přesně rok po svém odsouzení propuštěn z jihoafrické věznice do domácího vězení. Doma by si měl odpykat zbytek...

Výběr článků

Načítám