Hlavní obsah

Piráti už nechtějí výkupné za britské manžele, stačí jim "náklady" za věznění

Novinky,
Londýn

Čtyři měsíce už drží somálští piráti unesený britský pár Rachel a Paula Chandlerovy. Piráti snížili požadované výkupné z původních sedmi miliónů dolarů na dva milióny. Uvedl to britský list The Times, který hovořil s šéfem pirátů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Dvojice je zadržována u města Haradhere, které je jednou ze základen pirátů.

Článek

Šéf pirátů, který se představil jako Alí Džidov, v rozhovoru uvedl, že místo výkupného ve výší sedm miliónů dolarů je ochoten pár propustit, pokud mu budou uhrazeny náklady ve výši dvou miliónu dolarů. Upozornil, že částka zahrnuje náklady na 150 strážců, pronájem vozidel i jídlo.

Odmítl ale, že za změnou jeho rozhodnutí by byl tlak ze strany somálské diaspory, i když somálská satelitní televize Universal TV apeluje na propuštění páru.

Výrazné snížení požadavků může naznačovat také skutečnost, že piráti si uvědomili, že nezadržují správné lidi. To sdělil jeden z vládních britských bezpečnostních expertů: "Tento případ je neobvyklý. Narozdíl od dalších námořníků zajatých v oblasti jsou Chandlerovi dovolenkáři, za nimiž nestojí velká společnost, a piráti si to možná nyní uvědomili.“

Britové neustoupí

Navíc britská vláda se drží svých zásad pirátům neustupovat a odmítá za propuštění páru zaplatit navzdory naléhání bratra paní Chandlerové Stephena Colletta, který opakovaně varuje, že už dvojici nikdy neuvidí. [celá zpráva]

Piráti navíc po třech měsících přitvrdili, manžele rozdělili a bili je. I unesení měli strach, že je zabijí. Nyní ale uvádějí, že dvojici nepotřebují zabít. Varují ale, že Chandlerová je ve špatném zdravotním stavu a není skoro schopna chodit. Musel ji navštívit i lékař.

Dvojice byla zadržena piráty 23. října, když se plavila ze Seychell do Tanzanie. Vůdce pirátů uvedl, že je zadržel, protože byli v somálských vodách a že oni dohlížejí, aby tam nedocházelo k ilegálnímu rybolovu nebo vypouštění toxického odpadu do moře. I toto absurdní zdůvodnění naznačuje, že piráti možná mění přístup a hledají cestu, jak vše vyřešit, aniž by ztratili tvář.

Reklama

Výběr článků

Načítám