Hlavní obsah

Piráti ostřelovali další americkou loď

Novinky, Tomáš Reiner
Mombasa

Somálští piráti v úterý zaútočili na další americkou loď. Jen dva dny poté, co bezpečnostní síly osvobodily uneseného amerického kapitána, stříleli v mezinárodních vodách u východního pobřeží Afriky na nákladní loď MV Liberty Sun. Plavidlo se jim však obsadit nepodařilo, uvedla agentura AP.

Foto: Jason R. Zalasky/U.S. Navy photo/Handout, Reuters

Somálští piráti

Článek

"Útočí na nás piráti. Dopadají na nás granáty i kulky. Jsme zabarikádovaní ve strojovně, nikomu se zatím nic nestalo. Jeden granát pronikl trupem, ale je to malá díra. Vznikl malý požár, ale byl uhašen,“ popsal v e-mailu útok uprostřed dne jeden z členů posádky, 26letý Thomas Urbik.

Na místo hned vyrazila válečná loď USS Bainbridge, jejíž posádce se v neděli podařilo osvobodit kapitána Richarda Phillipse, když komando zastřelilo tři ze čtyř únosců. Když torpédoborec na místo o šest hodin později dorazil, útočníci tentokrát už byli pryč. Plavidlo bylo původně na cestě do Keni.

Loď Liberty Sun vezla do Mombasy potravinovou pomoc a na její palubě bylo dvacet lidí. Nikomu se nic nestalo.

Poté, co od pátku zemřelo rukama Francouzů a Američanů pět pirátů, oznámili v pondělí útočníci, že budou v únosech lodí pokračovat a hned unesli čtyři lodě. [celá zpráva]

Piráti tvrdí, že bojují proti ilegálnímu rybolovu a svozu jedovatého odpadu v somálských vodách, ve skutečnosti však operují několik stovek kilometrů od pobřeží v mezinárodních vodách a své působení rozšířili až k Seychelám. Od loňského roku unesli desítky lodí a dostali za ně několik miliónů dolarů výkupného.
Téměř tucet zemí vyslal do Adenského zálivu, který spojuje Rudé moře s Indickým koncem a je tudíž pro lodě nejkratší trasou mezi Evropou a Asií, vojenské lodě, které mají chránit obchodní plavidla.

Reklama

Výběr článků

Načítám