Hlavní obsah

Pilulky použité při sterilizaci žen v Indii obsahovaly látku z jedu na krysy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Pilulky, které použil na východě Indie lékař při sterilizaci několika desítek žen, údajně obsahovaly chemickou látku požívanou v jedu na krysy. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Lékař R. K. Gupta před týdnem starilizoval více než osmdesát žen, z nichž nejméně 15 zemřelo. Desítky dalších jsou v nemocnici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ženy ležící na podlaze po sterilizační operaci v severní Indii Video: Reuters

 
Článek

Předběžné testy prokázaly přítomnost fosfidu zinečnatého, uvedl Siddhárta Pardeši, zástupce správního úřadu oblasti Bilaspúr. Úřad podle něj nechal pilulky otestovat poté, co se tato chemická sloučenina našla v nedaleké farmaceutické firmě Mahavar Pharmaceuticals (MP).

Ta je prý nyní v centru pozornosti vyšetřovatelů případu hromadné sterilizace. Další testy vzorků zaslaných do laboratoří v Dillí a Kalkatě by měli přítomnost fosfidu definitivně potvrdit či vyvrátit. "Příznaky pacientů ale skutečně ukazují na otravu fosfidem zinečnatým," dodal Pardeši.

Foto: ČTK/AP

Žena, která podstoupila sterilizaci v nemocnici v Bilaspúru.

Ve čtvrtek do místní nemocnice dorazilo několik dalších lidí z okolních vesnic s podobnými známkami otravy, jaké se vyskytly u předchozích pacientů. Stěžovali si na zvracení, závratě a otoky. Noví pacienti nenavštívili sterilizační tábor, požili prý ale léky firmy MP.

Vláda státu Čhattísgarh už oznámila, že zabavila asi 200 000 tablet Ciprocinu 500, který používal lékař Gupta při sterilizaci, a asi čtyři milióny dalších balení léčiv od farmaceutické společnosti MP. Policie už prý také zadržela ředitele firmy Rameše Mahavaru a jeho syna. Oba se prý ale cítí být nevinni. Už od čtvrtka je ve vězení také Gupta.

Indie na špici

Indie je na špici v počtu sterilizovaných žen. Snaha o regulaci růstu počtu obyvatel vedla v minulosti k řadě drakonických opatření. Růst indické populace ale i tak zůstává jedním z nejvyšších na světě.

Sterilizace je mezi indickými ženami značně populární, neboť je levná a účinná. Některé indické státy dokonce za podstoupení zákroku nabízejí takové výhody, jako je automobil či různé domácí elektrospotřebiče. Ročně tento zákrok podstoupí milióny žen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám