Hlavní obsah

Personál čínského hotelu má strach z nákazy, o hosty se stará robot Arašídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chang-čou

Lidem, kteří jsou kvůli epidemii nového koronaviru nuceni zůstávat v karanténě hotelového komplexu ve městě Chang-čou, rozvážejí jídlo roboti. Automatizovaný pokojový servis má zamezit, aby se mezi nedobrovolnými hosty hotelu a personálem šířila nákaza. Záběry z rozvážky zveřejnila agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidem, kteří jsou v karanténě v hotelu v čínském Chang-čou, rozvážejí jídlo robotiVideo: AP

 
Článek

„Ahoj všichni. Roztomilý malý Arašíd vám právě servíruje jídlo. Vychutnejte si svůj pokrm. Pokud budete chtít cokoliv jiného, napište našemu personálu zprávu přes Wechat,“ provolává na záběrech agentury AP malý robot, zatímco projíždí hotelovou chodbou.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Osazenstvo hotelu městského výboru Komunistické strany Číny sestává z více než stovky lidí, kteří byli na palubě letu ze Singapuru do Chang-čou. Po přistání stroje začali dva cestující pociťovat zdravotní potíže a byli převezeni do nemocnice. 114 pasažérů původem z provincie Wu-chan, která je ohniskem současné epidemie, bylo následně izolováno v hotelu.

Testy vyloučily v Česku koronavirus u 20 lidí, čtyři další čekají na výsledek

Domácí

Pro potřeby karantény jsou od 27. ledna vyhrazena dvě patra z šestnácti. Roboti tu místo lidského personálu roznáší jídlo od čtvrtka.

Epidemie nového koronaviru patřícího do stejného kmenu jako původce onemocnění SARS propukla v prosinci minulého roku v čínské provincii Wu-chan. Od té doby se rozšířila do celé země a dalších částí světa včetně evropských zemí. Laboratorně potvrzených bylo v úterý 6 057 nakažených, 132 lidí nemoci dosud podlehlo a 110 pacientů se zotavilo.

Ruští a čínští vědci pracují na vakcíně proti koronaviru

Koronavirus

Obavy ze současného šíření koronaviru zvyšuje dlouhá inkubační doba, která dosahuje až 14 dní. Během ní sice infikovaní necítí žádné potíže, ale mohou nakazit další lidi. Znepokojení vyvolává také fakt, že virus 2019-nCoV může rychle mutovat, což mu může usnadnit další šíření a přinést rezistenci vůči běžně používaným i speciálním a experimentálním antivirotikům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám