Hlavní obsah

Peking nařídil karanténu pro všechny vracející se občany, bankovky se dezinfikují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínské hlavní město v pátek rozhodlo, že každý občan, který se vrací z cesty mimo Peking, musí zůstat čtrnáct dní v karanténě. Kdo neuposlechne, bude potrestán. Jde o nejnovější opatření v boji proti šíření koronaviru 2019-nCoV, který si v zemi vyžádal už přes 1500 mrtvých.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Lidé se vracejí do Pekingu

Článek

Obyvatelům Pekingu, kteří se vrátili od příbuzných, s nimiž slavili příchod lunárního nového roku, bylo sděleno, aby na sebe sami uplatnili karanténu a nevycházeli nebo šli do prostor vyhražených pro lidi v karanténě. „Od nynějška by měl každý, kdo se vrátí do Pekingu, zůstat 14 dní po příjezdu doma, nebo se připojit ke skupině na pozorování,“ citoval Pekingský deník sdělení preventivní skupiny pro boj proti viru. Pekingský deník napsal, že lidé, kteří nesplní vládní nařízení by mohli být potrestáni.

Počet obětí koronaviru přesáhl 1500

Svět

Nařízení má podle listu Global Times zajistit, že ve městě nebude žádná nákaza, i když se do něj budou vracet migrující pracující. Zatím však není jasné, jak může být nařízení vynuceno a koho by se mělo týkat. Zda bude platit jen pro obyvatele dvacetimilionového Pekingu a lidi tam zaměstnané, kteří se vrátili z návštěvy příbuzných mimo město, nebo se vztahuje i na lidi vracející se ze zahraničí nebo na cizince, uvedl britský list The Guardian.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Policisté s maskami před pekingským nádražím

Nařízení však způsobí další problémy čínské ekonomice, protože početná kohorta migrujících dělníků nebude moci hned nastoupit do práce. Ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow uvedl, že čeká, v prvním čtvrtletí epidemie srazí americký hrubý domácí produkt o 0,2 až 0,3 procenta.

V Číně dezinfikují bankovky

Ve snaze zastavit šíření koronaviru se v Číně v sobotu rozhodli také dezinfikovat bankovky. Použije se k tomu ultrafialové světlo nebo se bankovky vystaví vyšší teplotě. Podle toho, z jak silně postižené oblasti pocházejí, budou pak čekat na vrácení do oběhu sedm dnů až dva týdny, uvedla čínská Centrální národní banka.

Tajemník guvernéra čínské národní banky Fan I-fej řekl, že banky byly vyzvány, aby tam, kde je to možné, vydávaly zákazníkům jen nové bankovky. Pro provincii Chu-pej byly vytištěny nové peníze v hodnotě čtyři miliardy jüanů, což má podle Fana „zajistit veřejné zdraví a bezpečnost při použití hotovosti“.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Dělník dezinfikuje okolí pekingského nádraží.

Světová zdravotnická organizace varovala, že se nemoc může šířit i přes kontaminované předměty, s nimiž přišli nemocní do styku.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Otázkou ale je, jak velký bude mít toto opatření dopad, když stále více Číňanů platí mobilem. Už v roce 2017 řekli při průzkumu tři čtvrtiny oslovených, že by mohli vydržet měsíc bez toho, aby zaplatili v hotovosti více než sto jüanů (330 korun). Ve vesnických oblastech se však stále hodní platí hotově. Problémem však je, že v mnoha oblastech došly dezinfekční prostředky.

Reklama

Výběr článků

Načítám