Hlavní obsah

Pasažéry výletní lodi v Japonsku kosí koronavirus, nakažených je téměř desetina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nákaza novým typem koronaviru se na výletní lodi Diamond Princess, která je v japonském přístavu Jokohama v karanténě, nezadržitelně šíří. Úřady v neděli potvrdily dalších 70 případů nákazy. Celkem je nemocných 355 lidí, uvedla agentura Kjódó s odvoláním na japonského ministra zdravotnictví Kacunobua Katóa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Téměř desetina pasažérů výletní lodi Diamond Princess je nakažena koronaviremVideo: Reuters

 
Článek

Přes 3700 cestujících a členů posádky je v karanténě na výletní lodi od 3. února. Podezření, že se nemoc na plavidle šíří, pojaly japonské úřady poté, co Hongkong potvrdil koronavirus u člověka, který na ní před tím pobýval.

Ze sedmdesáti lidí, u kterých se přítomnost nového typu koronaviru nyní prokázala, jich podle ministra Katóa 38 nevykazuje symptomy nemoci COVID-19, které jsou podobné symptomům chřipky.

Žádní lékaři ani sestřičky. Jak na hřbitově, popsal muž čínské nemocnice

Svět

Japonsko původně chtělo nechat na lodi všechny pasažéry do středy příštího týdne, nakonec však v pátek nechalo vystoupit z lodi na břeh všechny osoby, kterým je 80 a více let, trpí nějakou chronickou chorobou nebo měly kajuty bez oken s podmínkou, že budou mít negativní testy na nový koronavirus.

Japonští zdravotníci dosud testovali na lodi hlavně lidi starší 70 let, ode nynějška chtějí začít provádět testy i u lidí mladších. Celkem zatím stihli otestovat 1219 lidí.

WHO: Je čas bojovat. Koronavirus je nejhorší nepřítel lidstva, jakého si lze představit

Svět

Spojené státy oznámily, že pro zhruba 380 Američanů vyšlou speciální evakuační letouny, které dorazí do Japonska v neděli večer. Po příletu do USA bude všechny evakuované čekat povinná čtrnáctidenní karanténa. Podle agentury Kjódó se chystají letadla k evakuaci svých občanů vyslat také Kanada a Hongkong. Kanaďanů je na lodi 255, obyvatel Hongkongu asi 330.

V pevninské Číně mezitím počet nakažených novým typem koronaviru dosáhl přes 68 tisíc. Po celém světě je nakažených přes 69 tisíc. Na chorobu COVID-19, kterou vir způsobuje, v pevninské Číně zemřelo do soboty 1665 lidí. Po jedné oběti ohlásily také úřady v samosprávném čínském městě Hongkongu, na Filipínách, v Japonsku a ve Francii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám