Hlavní obsah

Paříž, Boston, Káhira. Nejslavnější krádeže uměleckých děl

Vyloupení drážďanské klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba) patří k největším krádežím v poválečné historii Německa. V žebříčku 11 kuriózních krádeží uměleckých děl, jež se odehrály různě po světě, však rozhodně není ojedinělá. Některé skvosty umění se podařilo nalézt a zloděje potrestat, mnohé ale zmizely a pachatele se nepodařilo dopadnout.

Foto: Juergen Karpinski, ČTK/AP

Ozdoba do vlasů ve tvaru slunce.

Článek

Ačkoliv se to zdá nemožné, z pařížského Louvru se podařilo jednomu zloději ukrást zřejmě nejslavnější obraz světa – Monu Lisu od Leonarda da Vinciho. Neuvěřitelná krádež se odehrála 1. srpna 1911. V ten den bylo muzeum pro veřejnost uzavřené.

Nenápadný muž v montérkách se zamíchal mezi řemeslníky a zamířil do prvního patra, kde byl objekt jeho zájmu. Plátno bleskově vyňal z rámu, schoval ho pod oblečení a opustil muzeum. Obraz se našel po více než dvou letech. Pachatelem krádeže byl italský malíř Vincenzo Perugia. Když ho nabídl k prodeji jednomu obchodníkovi s uměním, ten vše ohlásil policii. Plátno se vrátilo do Louvru v lednu 1914 a Perugia byl za krádež odsouzen na pouhých sedm měsíců vězení.

Foto: Profimedia.cz

Obraz Mona Lisa od Leonarda da Vinciho.

Drážďany se 20. září 1977 staly dějištěm vloupání, při němž zmizely mnohé šperky z pokladu bývalého kostela sv. Sofie, který byl těžce poničen během druhé světové války. Poklad se nacházel v městském muzeu. Pachatelé si zámky u vitrín otevřeli pomocí kapesního nože. Kamery je nezaznamenaly, protože byly otočeny jiným směrem. Šperky se později kousek po kousku postupně objevily, pachatelé nebyli nikdy dopadeni.

Podívejte se na šperky, které zloději ukradli z klenotnice v Drážďanech

Evropa

O dva roky později se v bývalé NDR odehrála další rozsáhlá krádež uměleckých děl. 14. prosince 1979 z durynského zámku Friedensstein zmizelo pět olejomaleb. Jedním z ukradených obrazů bylo dílo Jana Brueghela st. Škoda byla astronomická, v dnešních přepočtech se vyšplhala na 50 milionů eur. Zloději se tehdy dostali do třetího patra, když vylezli po dešťovém svodu a do sálu se dostali nezajištěným oknem. Krádež není ani po více než 40 letech objasněna.

Zlodějům v Drážďanech stačilo k miliardové krádeži jednoduché nářadí

Evropa

Jako z hollywoodského thrilleru vypadalo vykradení muzea Muzea Isabelly Gardnerové v americkém Bostonu v březnu roku 1990. Zloději se převlékli za policisty a pod záminkou kontroly dveří se dostali do muzea. Ochranku svázali a do úst jí nacpali roubík. Ukradli celkem 13 uměleckých děl, mezi nimiž bylo 11 obrazů od Rembrandta van Rijna, Jana Vermeera či Édouarda Maneta a také například váza v hodnotě 300 milionů dolarů. Přestože muzeum slíbilo odměnu 10 milionů dolarů, dosud je tento případ neobjasněný.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum Isabelly Gardnerové v Bostonu.

28. července 1994 pachatelé ukradli ve Frankfurtu nad Mohanem tři obrazy z období romantismu. Hodnota odcizených děl byla stanovena na 35 milionů eur. Jeden z obrazů se objevuje později a je vrácen za výplatu výkupného v řádu milionů.

Amsterdamu v prosinci roku 2002 zmizely z muzea Van Gogha dvě malby. Pachatel byl zanedlouho dopaden, ovšem obrazy se do muzea vrátily až o 14 let později, když byly objeveny během protidrogové razie v jednom z domů v Neapoli, který patřil členovi mafie.

22. srpna 2004 ukradli ozbrojení lupiči z muzea v Oslu dvě mistrovská díla norského malíře Edvarda Muncha. Jednalo se o jednu z verzí slavného obrazu Křik a o obraz Madonna. Hodnota obou zmíněných obrazů byla pro pojišťovnu vyčíslena na částku 80 milionů eur (přes dvě miliardy Kč). V srpnu 2006 policie oba obrazy nalezla a posléze byly do muzea vráceny. Tři pachatelé byli odsouzeni k trestům od šesti do deseti let vězení.

Foto: Profimedia.cz

Obraz s názvem Křik od Edvarda Muncha.

Během slavného karnevalu v brazilském Riu de Janeiro bylo 25. února 2006 vykradeno muzeum a zmizelo několik děl Pabla Picassa v hodnotě 54 milionů dolarů. Krádež nebyla dosud objasněna a umělecká díla beze stopy zmizela.

V únoru 2008 zmizely z galerie Bührleho nadace v Curychu čtyři obrazy.  Zloději ukradli díla Paula Cézanna Chlapec v červené vestě, Edgara Degase Ludovic Lepic a jeho dcera, Vincenta van Gogha Kvetoucí větve kaštanu a Clauda Moneta Makové pole u Vetheuil. Škoda byla vyčíslena na 112 milionů eur. Obrazy van Gogha a Moneta byly nalezeny za osm dní v autě na nedalekém parkovišti, další dva v dubnu 2012 v Srbsku.

Do muzea moderního umění v Paříži se v květnu 2010 vloupal Vjéran Tomic, policii dobře známý zloděj umění. Je také známý pod přezdívkou Spiderman. Do muzea se dostal oknem. Ukradl pět děl v hodnotě přes 100 milionů eur. Tomic byl zatčen, usvědčen a odsouzen, ovšem díla se nikdy nenašla.

Foto: Profimedia.cz

Ukradený obraz Vincenta van Gogha z káhirského muzea.

Za bílého dne ukradli v srpnu 2010 zloději z muzea Mahmouda Chalila v Káhiře obraz Vlčí máky od Vincenta van Gogha. Plátno v hodnotě kolem 55 milionů eur se nenašlo.

Škodu po poslední známé velké krádeži v Drážďanech, kde toto pondělí zloději vykradli Zelenou klenbu, policie odhadla na jednu miliardu eur (25,5 miliardy Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám