Hlavní obsah

Papež František vyzval obě Koreje k míru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Papež František vyzval v pondělí Korejce, aby se vzdali vzájemného podezřívání a konfrontace a našli společnou cestu k míru na rozděleném poloostrově. Podle agentury AP slova zazněla při mši za pokoj a usmíření, kterou hlava katolické církve sloužila na závěr své pětidenní návštěvy Jižní Koreje.

Foto: Ahn-Young-joon, ČTK/AP

Papež František v Koreji

Článek

Během bohoslužby papež vyzval ke smíření skrze odpuštění, i když se to může zdát „nemožné, nepraktické, a dokonce snad i nesnesitelné”. Korejci prý však nesmí zapomenout, že jsou „jedna rodina, jeden národ”.

Na začátku mše se papež sklonil před sedmi ženami, které za druhé světové války japonská armáda držela jako sexuální otrokyně. Takových žen bylo podle některých údajů v Koreji až 200 000.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Slavnostní bohoslužby v hlavní soulské katedrále se zúčastnila mimo jiné jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje a několik severokorejských uprchlíků. Organizátoři mše pozvali také zástupce severokorejské vlády, ti ale účast odmítli. Severní část poloostrova tak reprezentovali právě uprchlíci nebo tři desítky kněží a jeptišek, kteří se ze severu na jih poloostrova dostali ještě před válkou na počátku padesátých let.

Pro Františka je návštěva Jižní Koreje jeho třetí zahraniční cestou od loňského zvolení papežem. Jde o první návštěvu hlavy římskokatolické církve v této zemi po 25 letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám