Hlavní obsah

Pákistánský Tálibán ukončil měsíční příměří, vláda nesplnila sliby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pákistánská odnož hnutí Tálibán (TTP) ukončila příměří, na němž se před měsícem dohodla s vládou Pákistánu. Radikálové vládu viní z porušení podmínek dohody, mezi nimiž bylo podle nich mimo jiné propuštění vězňů. Informoval o tom list The Guardian.

Foto: Reuters

Pákistánští vojáci při akci proti příslušníkům Tálibánu

Článek

Příměří mezi islamistickým hnutím TTP a pákistánskou vládou pomohlo dojednat afghánské hnutí Tálibán, které se v srpnu v Afghánistánu po bleskové ofenzivě dostalo k moci. Příměří bylo dojednáno na měsíc s možností prodloužení v případě souhlasu obou stran.

Platilo od 9. listopadu, vyhlášeno bylo měsíc poté, co premiér Imran Chán oznámil, že vláda s radikály jedná. Ve čtvrtek však TTP oznámil, že za stávajících podmínek „není možně pokračovat v příměří”.

Pákistánský Tálibán své rozhodnutí ukončit příměří zdůvodnil tím, že vláda nepropustila 102 vězněných členů TTP, jak slíbila, a nevytvořila vyjednávací týmy, které by vedly mírové rozhovory. Pákistánské bezpečnostní složky navíc podle Tálibánu v době příměří dál podnikaly razie oblastech Laki Marvat, Svát, Badžaur, Dír a Svabi. Pákistánská armáda to nekomentovala.

Experti příměří nedávali velké naděje, protože i předchozí dohody padly.

Pákistán zahájil celonárodní operaci proti teroristům, bojí se spojení IS a Tálibánu

Svět

TTP je zastřešující organizace několika sunnitských ozbrojených uskupení s vazbami na teroristickou síť Al-Káida a afghánský Tálibán. Při jejích útocích přišly za poslední dvě desetiletí o život desetitisíce Pákistánců včetně civilistů.

Na Západě si vysloužil velkou pozornost útok TTP na Malalaj Júsufzaiovou, která získala Nobelovu cenu za mír díky svému boji za právo dívek na vzdělání. V roce 2012 ji členové hnutí zranili střelou do hlavy, když se vracela ze školy. Při útoku Tálibánu z prosince 2014 ve městě Péšávar na školu navštěvovanou množstvím dětí pákistánských vojáků zahynulo na 150 lidí, převážně studentů.

Pákistánská školačka horlila za vzdělávání dívek. Skončila s kulkou v hlavě

Svět

Cílem organizace je svrhnout vládu v Pákistánu a řídit zemi v souladu s přísnou verzí islámského práva šaría.

Uskupení bylo oslabeno ofenzivou pákistánské armády, která ho vytlačila z jeho bašty na kmenových územích u pákistánsko-afghánské hranice. Odhaduje se nicméně, že v organizaci působí asi 4000 až 5000 bojovníků, z nichž mnozí jsou usazeni v sousedním Afghánistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám