Hlavní obsah

Pákistánský Tálibán se rozštěpil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Frakce bojovníků okolo mocného Mahsúdova klanu se rozhodla opustit pákistánský Tálibán, protože jeho vedoucí údajně uplatňují neislámskou taktiku. Je to první velký rozpor v zastřešujícím hnutí, které vzniklo v roce 2007, uvedla BBC.

Foto: Reuters

Po smrti vůdce pákistánského Tálibánu Hakimulláha Mahsúda se hnutí štěpí.

Článek

Mahsúdův klan, kolem kterého se Tahríke-Tálibán Pákistán (TTP) ustavil, ohlásil, že zakládá vlastní organizaci Tahrík Tálibán v Jižním Vazíristánu. Mluvčí nové frakce Azam Tarík Mahsúd řekl, že skupina vznikla, když se nepodařilo vedení pákistánského Tálibánu přesvědčit, aby upustilo od neislámských praktik.

„Považujeme pumové atentáty na veřejných místech, vydírání a únosy za neislámské, a protože šéfové TTP pokračovali v těchto postupech, rozhodli jsme se nesdílet s nimi odpovědnost,“ prohlásil.

Odštěpeneckou frakci tvoří skupina, kterou vede chán Saíd a která podporuje mírový proces, na druhé straně stojí skupina kolem Šahrijára Mahsúda, jež chce pokračovat v útocích na vládní a bezpečnostní cíle.

Členové těchto skupin spolu v posledních týdnech sváděli ostré boje v kmenovém území Jižní Vazíristán u hranic s Afghánistánem. Při střetech přišlo o život přes 100 lidí.

Rostoucí spory uvnitř tohoto islamistického hnutí ale snižují šance pákistánské vlády na uzavření mírové dohody s povstalci, napsala agentura Reuters.

Oslabený ztrátou vůdců

Pákistánský Tálibán byl vždy konglomerátem více skupin a rozpory v něm se objevovaly již dříve. Poprvé v roce 2009, když byl při útoku bezpilotního letounu zabit jeho zakladatel Bajtulláh Mahsúd. [celá zpráva]

Poté, co byl stejným způsobem zlikvidován v roce 2013 jeho nástupce Hakimulláh Mahsúd [celá zpráva], se spory prohloubily, když nebyl zvolen do čela zástupce Mahsúddova klanu. [celá zpráva]

Začátkem letošního roku byly přerušeny mírové rozhovory mezi vládou a Tálibánem, protože po jejich zahájení se hnutí přiznalo k vražedným útokům na pákistánské vojáky. [celá zpráva]

Tálibán představuje pro Pákistán největší domácí hrozbu. TTP vzniklo oficiálně v prosinci 2007, jeho základy však byly položeny již v roce 2002, krátce po americké invazi do Afghánistánu. Povstalecké boje si od té doby vyžádaly více než 45 tisíc lidských životů.

Reklama

Výběr článků

Načítám