Hlavní obsah

Pákistánský Tálibán pohrozil útokem na USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Šéf pákistánské větve fundamentalistického islámského hnutí Tálibán Bajtullah Mehsúd se v úterý přiznal k útoku na výcvikové středisko pákistánské policie v Láhauru, který si vyžádal deset obětí. Přiznal se i k dalším dvěma vražedným útokům z konce března. Američanům pohrozil, že zaútočí na území USA, pokud nepřestanou bombardovat území Pákistánu.

Foto: /Mohsin Raza , Reuters

Pákistánští policisté míří na radikály okupující policejní výcvikové středisko v Láhauru.

Článek

Mehsúd uvedl, že útok na výcvikové středisko policie v Láhauru "byl odvetou za pokračující nálety amerických bezpilotních letadel podnikané ve spolupráci s Pákistánem na náš lid“.

Pohrozil dalšími podobnými útoky, v nichž bude pokračovat až do té doby, než "pákistánská vláda ukončí podporu Američanů“. Spojeným státům vyhrožoval, že zaútočí i na jejich území, jestliže neukončí nálety. Při třiceti náletech bezpilotních letadel zahynulo od srpna loňského roku nejméně 300 lidí.

Při pondělním útoku zahynulo celkem 18 lidí, dva civilisté, osm policistů a osm radikálů. Dalších 95 lidí bylo během osmihodinové bitvy o policejní výcvikové středisko zraněno. Nepotvrdilo se, že by obětí mohlo být až padesát, jak se spekulovalo. Mezi útočníky ale byl i Afghánec. Už v pondělí bylo uvedeno, že byl zadržen paštunsky mluvící muž. [celá zpráva]

Bajtulláh Mehsúd, jenž je nejvyšším vůdcem Hnutí Tálibánu v Pákistánu, se také přihlásil k dalšímu pondělnímu sebevražednému útoku na kolonu vozidel bezpečnostních sil u města Bannu v Severozápadní hraniční provincii a k útoku na policejní stanici v Islámábádu z 25. března. Naopak popřel, že by Tálibán stál za útokem na mešitu v severozápadním Pákistánu z 27. března, při němž zemřelo nejméně padesát lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám