Hlavní obsah

Pákistánská policie před útokem na kriketový tým varovala

Novinky, Tomáš Reiner
LÁHAUR

Pákistánské úřady před úterním útokem obdržely specifická varování, že se teroristé chystají napadnout srílanský národní kriketový tým. Incidentu nezabránily. Vyžádal si osm mrtvých a patnáct zraněných, někteří útočníci jsou stále na útěku. Vláda za informace vedoucí k jejich dopadení nabídla 125 000 dolarů (zhruba 2,8 miliónu korun).

Foto: Mohsin Raza, Reuters

Zasažené sklo autobusu, který sportovce vezl.

Článek

Až čtrnáct maskovaných ozbrojenců s kalašnikovy, granáty a minomety napadlo autobus se sportovci před jeho vjezdem na láhaurský stadión pro 60 000 diváků. Zraněno bylo i sedm hráčů a zastřelen také řidič doprovodného autobusu.

Rozsáhlá pátrací akce po teroristech pokračuje. Policie oznámila zatčení dvaceti lidí, údajně jsou mezi nimi útočníci. Někteří teroristé ale údajně stále unikají.

Mezitím však bylo zveřejněno, že místní policie před útokem na reprezentanty Srí Lanky varovala. V dopise odeslaném 22. ledna nadřízeným úřadům uvedla, že se připravuje útok na srílanský tým, a to buď v jejich hotelu nebo mezi ním a stadiónem.

:. Máme štěstí, přežili jsme, říkají srílanští hráči kriketu (VIDEO: Stream.cz)

Policejní a správní představitelé se sešli hned na druhý den. Než však byla přijata opatření, odstoupila vláda provincie Pandžáb poté, co soud rozpustil stranu expremiéra Naváze Šarífa. Federální vláda vedená Asífem Alim Zardárím jmenovala novou provinční administrativu a s jejím nástupem byli odvoláni i přední policisté.

Svědci asi čtvrthodinový útok na srílanské sportovce srovnali s obléháním ulic a budov v centru Bombaje skupinou ozbrojenců v listopadu loňského roku.

Fotografie dvou útočníků z Láhauru zveřejnily středeční pákistánské noviny. Pandžábská vláda přidala inzerát s nabídkou 125 000 dolarů za informace vedoucí k dopadení teroristů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám