Hlavní obsah

Pákistánská expremiérka pohrozila bojkotem prezidentských voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Bývalá pákistánská premiérka Bénazír Bhuttová ve středu v Londýně pohrozila, že její opoziční Pákistánská lidová strana (PPP) bude bojkotovat víkendové prezidentské volby. Její rozhovory o rozdělení moci se současným prezidentem Parvízem Mušarafem, jenž usiluje o znovuzvolení, "zcela zamrzly". Za nepravdivé označila zprávy, že byla stažena obvinění z korupce, jímž by měla čelit po návratu do vlasti.

Článek

Bhuttová plánovala vrátit se do vlasti 18. října a pustit se do boje o premiérské křeslo. Expremiérka patřila k nejtvrdším kritikům současného prezidenta Parvíze Mušarafa, který se dostal k moci po puči z roku 1999. Letos s ním však začala jednat o rozdělení moci.

V Londýně uvedla, že rozhovory zcela zamrzly. Popřela pravdivost zpráv, že Pákistán stáhl obvinění z korupce, jimž měla čelit a jejichž stažení také požadovala. "Je to typická dezinformační kampaň současného režimu," uvedla a zdůraznila, že obvinění stažena nebyla.

Bhuttová pohrozila, že poslanci PPP se před sobotní volbou prezidenta vzdají mandátu a budou tak následovat 85 opozičních poslanců, kteří složili mandát v úterý "Nechceme rezignovat, ale jsem nuceni udělat tento krok," uvedla Bhuttová v Londýně.

Rezignace může zpochybnit volbu prezidenta

Mušaraf sice má zřejmě pro své znovuzvolení i tak dost hlasů, odchod příslušníků opozice ale vzbuzuje otázky kolem důvěryhodnosti hlasování.  Opozice Mušarafa kritizuje, že nadále drží funkci šéfa státu i armády, ačkoli v čele Pákistánu nemůže být podle nové ústavy voják.

Zástupci opozice podali minulý týden kvůli snaze Mušarafa o znovuzvolení stížnosti k nejvyššímu soudu, ten ale na jeho kandidatuře neshledal nic nezákonného. Mušaraf slíbil, že v případě znovuzvolení prezidentem odejde z postu vrchního velitele armády, a v úterý jeho vláda oznámila, že jeho nástupcem ve vedení ozbrojených složek se stane bývalý šéf pákistánské rozvědky Ašfak Parvíz Kajani.

Ve středu přijal pákistánský nejvyšší soud nové petice opozičních skupin. Jeden soudce oznámil, že se otázkou již nemíní zabývat, protože se řeší stále totéž, jeho kolegové nicméně dali generální prokuratuře a vládě den na to, aby se k peticím vyjádřily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám