Hlavní obsah

Pákistán se mstí kmenu šéfa Tálibánu, prchající ženy a děti nesmějí na silnice

Novinky,

Organizace pro ochranu lidských práv Amnesty International (AI) ve čtvrtek vyzvala pákistánskou vládu, aby přestala trýznit příslušníky kmenu, ze kterého pochází současný šéf pákistánského Tálibánu Hakimulláh Mehsúd. Prchající civilisté z kmenu nesmějí při útěku využívat silnice. V oblasti bylo vydáno velmi tvrdé nařízení proti členům kmene postihující všechny jeho členy.

Článek

Sam Zafiri, který vede v Amnesty International oddělení pro Asii a Pacifik, sdělil: "Příslušníci Mehsúdova kmene včetně žen a dětí, které prchají, jsou na cestách trestání jen proto, že patří ke špatnému kmeni." Armáda jim neumožňuje využívat při útěku z oblasti bojů hlavní cesty, píše AI s odvoláním na svědky. "Je to kolektivní trest, který mezinárodní právo zakazuje," uvedl Zafiri

Rodiny s ženami a dětmi musely prchat přes hory

Jeden člen kmene popisoval, s jakými se setkal problémy, když se po náletech s příbuznými z pěti rodin pokusil minulý týden odejít. Ve skupině bylo dvacet mužů, 15 dětí a 17 nebo 18 žen. Všichni cestovali na oslech. Chtěli se dostat k příbuzným ve městě Tank. "Neměli jsme povoleno používat cesty, armáda nedovoluje žádnému členu Mehsúdova kmene vstoupit na cestu a používat ji,“ řekl muž. "Protože jsme nemohli používat cesty, museli jsme jít přes hory a dvakrát jsme zabloudili,“ dodal.

Foto: Faisal Mahmood , Reuters

Policista kontroluje doklady uprchlíků.

"Když jsme dosáhli oblasti Martiza, najali jsme si pick-up, chtěli jsme jet, protože ženy a děti byly velmi unaveny a bylo pro ně těžké dál jít. Když jsme se dostali ke Koru, na armádním kontrolním stanovišti nás vojáci zastavili. Ptali se nás, jak to, že jsme na silnici, a sdělili nám, že Mehsúdům není povoleno být na silnici. Museli jsme se vrátit a sejít ze silnice. Řidiče vojáci zbili, i když byl z kmene Marvat, a řekli mu, že už nesmí nikdy vézt nikoho z Mehsúdova kmene."

Uprchlíci neměli jídlo

Jet autem přitom bylo nezbytné. "Když jsme opustili naše domy, vzali jsme si nějaké potraviny, které jsme jedli první dva dny. Pak už jsme neměli nic. Co zbylo, jsme nechali dětem. Jen jsme pili čaj a vodu a spali pod širým nebem,“ popsal muž útěk před boji.

Tvrdé tresty pro Mehsúdův kmen

Amnesty International uvedla, že pákistánská vláda musí okamžitě vyšetřit fakt, že členové Mehsúdova kmene jsou terčem represí a okamžitě ji ukončit je. Organizace přitom vyjádřila plné pochopení pro potřebu zajistit v oblasti mír a zbavit ji hrozby terorismu. Omítla ale byl se členové jednoho kmene byli kolektivně trestáni.

Foto: Faisal Mahmood , Reuters

Uprchlíci na přeplněných autech i pěšky míří do města Déra Ismaíl Chán.

Represe mají i právní podklad. V Jižním Vazíristánu už 14. června vydala politická správa oblasti nařízení zatknout všechny příslušníky kmene a zabavit jejich majetek v jakékoli části Pákistánu. Nařízení ale bylo napadeno, protože správa nesmí vydávat nařízení platná mimo Jižní Vazíristán.

Mehsúdův kmen je přitom v oblasti s Vazírovým největší, má 300 000 příslušníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám