Hlavní obsah

Pákistán plně otevřel svůj vzdušný prostor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pákistán v úterý otevřel svůj vzdušný prostor pro všechny komerční lety, uvedla s odvoláním na místního leteckého regulátora agentura Reuters. Skončilo tím období omezení letecké dopravy, která Islámábád zavedl koncem února v reakci na stupňující se napětí a střety s Indií, které vyvrcholily několika leteckými údery a souboji.

Foto: Reuters

Airbus A330

Článek

„S okamžitou platností se pákistánský vzdušný prostor otevírá pro všechny typy civilních letů,” uvádí se na webových stránkách pákistánského úřadu pro civilní letectví. Zahájení provozu, které již bylo v minulosti oznámeno, ale neuvedeno do praxe, potvrdil Reuters i nejmenovaný činitel této instituce.

Islámábád plně uzavřel svůj vzdušný prostor 26. února poté, co Indie podnikla nálet na výcvikový tábor teroristické organizace Džajše Muhammad ležící na pákistánském území. [celá zpráva]Učinila tak v odvetě za sebevražedný atentát v indické části Kašmíru o necelé dva týdny dříve, při němž přišlo o život 44 členů indické polovojenské policie.[celá zpráva]

Oba státy následně podnikly letecké údery za hranicemi svého území a vzájemně se obviňovaly z narušování vzdušného prostoru. Nejméně dvě letadla byla při střetech sestřelen. [celá zpráva] Indický pilot padl do zajetí a Pákistán ho předal Indii v rámci snahy snížit napětí.[celá zpráva]

Částečné otevření velkých pákistánských letišť následovalo po opadnutí největšího napětí. Restrikce však nadále postihovaly cizí letecké společnosti, které při mezinárodních letech nemohly využívat pákistánský vzdušný prostor a opatření Islámábádu jim kvůli delším trasám způsobovalo komerční ztráty.

Reklama

Výběr článků

Načítám