Hlavní obsah

Pákistán odmítá tlak OSN kvůli výjimečnému stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD/NEW YORK

Předseda vládnoucí Pákistánské muslimské ligy Čaudhrí Šudžát Husajn ve středu oznámil, že výjimečný stav v zemi skončí během dvou nebo tří týdnů. Prezident Parvíz Mušaraf, který jej v sobotu vyhlásil, se však k délce jeho trvání dosud nevyjádřil. Islámábád je kvůli Mušarafovu rozhodnutí pod tvrdou kritikou USA, EU i OSN. Pákistán však kritiku odmítá.

Článek

"Jsem si jistý, že to skončí ve dvou třech týdnech, jakmile si prezident uvědomí následky dlouhotrvajícího výjimečného stavu," prohlásil předseda vládnoucí Pákistánské muslimské ligy Čaudhrí Šudžát Husajn, který byl i premiérem země.

Země je pod tvrdou kritikou ze strany USA, EU a OSN. Velké obavy v noci na středu vyjádřil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. "Opět vyjadřují své hluboké znepokojení a lítost nad tím, co se stalo v Pákistánu," řekl Pan Ki-Mun a dodal: "Také silně naléhám, aby se pákistánská vláda vrátila jak rychle to jen bude možné k demokratickým zákonům a postupům."

Parvíz Mušaraf současně s vyhlášením výjimečného stavu v sobotu pozastavil platnost ústavy.

Pákistán odmítá tlak OSN

Pákistánský velvyslanec při OSN Munir Akram ale veškerý tlak odmítl: "Domníváme se, že je to vnitřní záležitost a Spojené národy nemají žádnou povinnost se k tomu vyjadřovat." Narozdíl od Barmy, kde o tvrdém zásahu proti demonstraci buddhistických mnichů jednala Rada bezpečnosti OSN, situací v Pákistánu se nezabývá. Vstřícnější postoj Západu k Mušarafovi kritizovala pákistánská opozice.

USA už o víkendu pohrozily, že přehodnotí hospodářskou pomoc zemi. EU v úterý Islámábád vyzvala k urychlenému návratu k ústavnosti a upořádání parlamentních voleb v ohlášeném lednovém termínu.

Zatčeno nejméně 2500 příslušníků opozice

Opoziční pákistánské skupiny v pondělí oznámily, že zatčeno bylo již více než 3500 lidí, úřady přiznávají 2500 zadržených. Mezi zadrženými jsou stovky právníků a soudců, kteří uposlechli výzvy odvolaného předsedy nejvyššího soudy Iftikara Čaudhrího "povstat" a od pondělí demonstrují před budovami soudů.

Mušaraf vyhlásil v zemi výjimečný stav nejen kvůli narůstajícímu počtu teroristických útoků, ale také kvůli údajnému vměšováním justice do politiky. Nejvyšší soud projednával další a další stížnosti na to, že znovuzvolení Mušarafa bylo nelegální, protože prezident se neodstoupil z postu vrchního velitele armády.

Reklama

Související články

Mušaraf vyhlásil v Pákistánu výjimečný stav

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf vyhlásil v zemi výjimečný stav. Země v poslední době zažila vlnu atentátů a vede těžké boje s fundamentalisty na hranicích...

Výběr článků

Načítám