Hlavní obsah

Pád letadla v Kazachstánu: Kapitán svým manévrem zabránil ještě větší tragédii, sám zahynul

Novinky, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Almaty

Chyba pilota nebo technická závada na letadle mohla být podle úřadů příčinou páteční letecké katastrofy u města Almaty v Kazachstánu, při které zahynulo dvanáct lidí. Dalších 86 neštěstí přežilo. Experti ale tvrdí, že právě kapitán letadla Marat Muratbajev, který sám při pádu stroje zahynul, svým manévrem zabránil více ztrátám na životech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Kazachstánu se zřítilo do obydlené oblasti letadlo se stovkou lidí na paluběVideo: Reuters

 
Článek

Letoun Fokker-100 kazašské společnosti Bek Air, který s 93 cestujícími a pětičlennou posádkou letěl do metropole Nur-Sultan (bývalá Astana), zmizel z obrazovek radarů v 7.05 místního času (2.05 SEČ) a zřítil se těsně za hranicemi letiště.

„Letoun vzlétl, opsal jeden kruh a spadl hned za ohradou,“ popsal situaci jeden z očitých svědků. Po nárazu do betonové zdi se podle médií doslova rozlomil vedví.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

U letiště Almaty v Kazachstánu se zřítilo letadlo se stvokou lidí na palubě.

„Nejprve se kymácelo levé křídlo, pak pravé. Byl to pocit jako v loďce, ale letadlo nejprve stoupalo a pak náhle spadlo na dům… Vylézali jsme po zledovatělém křídle přes okénko. Klouzalo to. Sami jsme pak pomáhali vyprošťovat další cestující,“ citoval portál zakon.kz cestujícího Aslana Nazaralijeva. Podle úřadů zasahovala hned po nehodě téměř tisícovka záchranářů a desítky zdravotníků.

Mezi oběťmi kapitán letadla

Mezi oběťmi letecké katastrofy je kapitán letounu Marat Muratbajev, který zemřel na místě, stejně jako osm cestujících. Další tři lidé podlehli zranění při převozu do nemocnice. Mezi oběťmi je jeden kazašský generál a také kazašská novinářka, informovala agentura RBK.

Kazašský zpravodaj televize Rossija 1 hlásil, že letoun dopadl na dvouposchoďový rozestavěný dům, ve kterém nikdo nežil.

V Kazachstánu se zřítilo do obydlené oblasti letadlo se stovkou lidí na palubě

Svět

„Doslova vlétl do budovy, která se podivně nachází asi deset metrů od betonové ohrady letiště,“ popsal situaci. S odvoláním na experty řekl, že díky dovednosti a zkušenosti pilota se podařilo předejít větší tragédii.

„Letadlo se naklánělo doprava, ale pilot jej dokázal vyrovnat. Doslova na poslední chvíli… Pokud by se otočilo, narazilo by křídlem a explodovaly by palivové nádrže, které byly plné. Nehledě na smrt 12 lidí to byl velký novoroční zázrak, že se většina lidí zachránila,“ řekl.

Lidé se báli požáru

Portál Tengrinews.kz citoval ženu, podle níž se letadlo dvakrát pokoušelo vzlétnout. „Pak jsem slyšela úder a hluk. Všechno bylo jako ve filmu: křiky, řev, pláč. Lidé křičeli, že letadlo může explodovat. Báli jsme se, že začne požár,“ popsala emoce. Žádný oheň však podle předběžných informací nevypukl.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Stroj narazil do do dvoupodlažní budovy.

Podle ruské agentury Interfax na palubě cestovali čtyři cizinci – dva občané Ukrajiny a po jednom z Kyrgyzstánu a Číny. Všichni neštěstí přežili.

Obě černé skříňky už záchranáři nalezli, informoval v pátek Roman Skljar, místopředseda kazašské vlády. „Je to buď chyba pilota, nebo technické důvody,“ řekl novinářům o příčinách havárie. Ranvej podle něj byla v „ideálním stavu“. Incident vyšetřuje státní komise vedená premiérem Askarem Maminem.

Společnost Bek Air pozastavila veškeré lety. Prezident Kazachstánu Kasym-Žomat Tokajev vyjádřil soustrast pozůstalým a slíbil, že všichni viníci budou potrestáni.

Stroj Fokker-100 nizozemské výroby létal 23 let a prošel technickou kontrolou letos v květnu. Kazašská společnost má celkem sedm těchto strojů. Využívají je také další velké společnosti jako Alitalia, Lufthansa, KLM či Swiss, upozornila BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám