Hlavní obsah

Pacient nula je nepohyblivý senior, s trhem ve Wu-chanu ho nic nespojuje

Novinky, jem
Wu-chan

Čína tvrdí, že je na nejlepší cestě k tomu, dostat v dohledné době epidemii nového koronaviru pod kontrolu. Potíž je v tom, že stále není jasné, kde a jak se nakazili první lidé. Upozornila na to čínská mutace stanice BBC s tím, že pacientem nula je sedmdesátník upoutaný na lůžko, který na trhu vůbec nebyl. Potvrdily se navíc zvěsti z internetu, že s obdobným virem pracuje wuchanská biologická laboratoř.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V nemocnici ve Wu-chanu zřídili 17 nových JIPekVideo: AP

 
Článek

Stanice BBC v úterý s odkazem na ošetřující lékařku jako první upozornila, že pacientem nula je ve skutečnosti sedmdesátník z Wu-chanu, který prodělal mozkovou mrtvici a s mořskými plody ani s jiným zbožím z wuchanského trhu vůbec nepřišel do styku. Záhadná choroba, nyní známá jako Covid-19, u něj propukla 1. prosince, tedy o týden dřív, než datují začátek epidemie čínské úřady.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

„Tento pacient prodělal mozkovou mrtvici a trpí stařeckou demencí. Když ho přivezli, jeho stav byl už velmi vážný,“ řekla BBC šéfka jednotky intenzivní péče nemocnice Ťin-jin-tchan ve Wu-chanu Wen-ťüan Wu, která muže přijímala. Podle jejích informací onemocněl doma, což je pět zastávek autobusem od trhu, který je považován za zdroj epidemie, jelikož se na něm nakazilo vícero prodavačů.

„Od toho trhu žije pět zastávek autobusem. A protože byl nemocný, jednoduše nechodil ven,“ řekla šéfka nemocnice BBC. Nikdo z rodiny pacienta nula neonemocněl, neměl horečku ani žádné jiné chřipce či viróze podobné příznaky. Žádný z příbuzných navíc na trhu nebyl. Jak a kde se tedy mohl pacient nakazit, zůstává zahaleno tajemstvím.

Virus se šíří dvacetkrát rychleji než SARS

Zahraniční

Neshody v datech

Oficiální zpráva zdravotnické komise městské samosprávy ve Wu-chanu uvádí jako první zaznamenaný případ virového zápalu plic způsobeného virem SARS-CoV-2 ten z 8. prosince loňského roku. Ve zprávě v odborném magazínu Lancet, jejímž autorem je Chuang Čchao-lin a další lidé z vedení jedné z wuchanských nemocnic, jsou ale doloženy případy pacientů, kteří onemocněli dřív.

Prvním je již zmiňovaný sedmdesátník s mrtvicí. U celkem 14 z 41 nakažených během prosince se navíc neprokázala jakákoliv spojitost s wuchanským trhem. Z těch, kdo byli ošetřováni v první polovině prosince, byl dokonce na trhu jen jeden.

Zoufalí čínští lékaři zkoušejí na koronavirus dva tisíce let starý lék

Koronavirus

Obavy z biologické laboratoře

Pokud jde o konspirační teorie o uniklé biologické zbrani nebo nehodě ve wu-chanském virologickém ústavu, které se šíří po internetu, čínská místa je popírají a nic jim nenasvědčuje. Až na jednu věc. Ve wuchanském virologickém institutu pracují se vzorky viru RaTG13 napadajícího netopýry. Ten byl odebrán v roce 2013 v jeskyni v provincii Jün-nan a jeho genetická informace se v 96,2 % případů shoduje s tou viru SARS-CoV-2. Jinými slovy je téměř totožná.

„To znamená, že o viru víme to, že se nachází na dvou místech na světě. V té jeskyni a ve wuchanské laboratoři. Je tam skladován od roku 2013,“ potvrdil BBC Richard H. Ebright z Rutgers University ve Spojených státech. Právě netopýři jsou přitom podle Lancertu považováni za možné původní hostitele patogenu, který vyvolal současnou epidemii.

Ovšem i informace o původním hostiteli jsou značně protichůdné. Číňané nejdřív ukázali prstem na hady, později přišli s informací, že za přenos na člověka mohou luskouni [celá zpráva].

Reklama

Výběr článků

Načítám