Hlavní obsah

Oteplování už svět možná nezastaví. Čína roky pálí o pětinu uhlí víc, než přiznávala

Peking

Ekologické starosti Evropanů jsou malicherností ve srovnání s tím, co by podle svých závazků měla řešit Čína. Na základě revize dat se totiž ukázalo, že pálí až o 17 procent uhlí víc, než dosud uváděla. To znamená, že každoročně vypustí do atmosféry asi o miliardu tun oxidu uhličitého víc. Takové množství může vážně zkomplikovat snahu zpomalit globální změny klimatu.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2012 Čína spálila o 600 miliónů tun víc uhlí, než uváděla.

Článek

„Čína spaluje mnohem víc uhlí, než jsme se domnívali. Ukázalo se, že je ještě větší znečišťovatel, než jsme si vůbec dokázali představit. To vysvětluje, proč je v Číně tak mizerná kvalita ovzduší, zároveň to ale přispěje k tomu, aby si světoví lídři uvědomili, v jak vážné jsme situaci,“ řekl listu The New York Times Jang Fu-čchiang z čínské Rady ochrany přírodních zdrojů.

Propastný rozdíl mezi skutečnými čísly a dosud oficiálními údaji vznikl proto, že některé střední a malé podniky spotřebu nehlásily nebo údaje falšovaly.

Foto: Kim Kyung-Hoon , Reuters

Smog na náměstí Tchien-an-men v Pekingu

Pro představu: v roce 2012 Čína spálila o 600 miliónů tun víc uhlí, než uváděla, což odpovídá zhruba 70 procentům celkové spotřeby uhlí Spojených států. Česká republika za stejný rok spálila necelých pět a půl miliónu tun uhlí.

Čínské přiznání, nepřiznání

Alarmující data - aniž by na ně jakkoliv upozornil - ve své energetické ročence publikoval čínský statistický úřad.

Ukázalo se, že je čínská spotřeba uhlí podhodnocená od roku 2000. Data také dokazují, že tamní spotřeba neustále roste. Vedení země se při tom zavázalo, že do roku 2030 sníží emise oxidu uhličitého, tedy hlavního skleníkového plynu, na polovinu.

Foto: Jason Lee, Reuters

Cyklista s dýchací maskou v Pekingu

Blíží se konference a vše je jinak

Špatné zprávy z Číny přišly v době, kdy se svět chystá na klimatickou konferenci, kterou bude hostit Paříž od 30. listopadu do 11. prosince letošního roku. Jejím cílem je sjednotit globální snahu o zpomalení změny klimatu.

Světové organizace teď budou muset upravit všechny výpočty, modely a z nich vycházející prognózy, což může jednání o konkrétních cílech boje s globálními změnami klimatu výrazně zkomplikovat.

Není to poprvé, co Čína o spotřebě uhlí uváděla mylné informace. Na konci devadesátých let minulého století už podobné odchylce došlo. Když totiž centrální vláda nařídila uzavření řady menších uhelných dolů, vypořádala se s tím řada z nich po svém - těžily dál, ale úřadům už nic nehlásily.

Reklama

Výběr článků

Načítám