Hlavní obsah

OSN varuje: šíření chudinských čtvrtí nahrává extremismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

V roce 2008 bude žít v městských aglomeracích přes polovinu obyvatelstva Země a do roku 2030 se tam soustředí téměř pět z osmi miliard lidí. Uvádí to zpráva Stav světové populace v roce 2007, kterou ve středu v Londýně představila výkonná ředitelka Fondu OSN pro otázky populace (UNFPA) Thoraya Ahmed Obaidová.

Článek

"V roce 2008 bude polovina světového obyvatelstva soustředěna do městských aglomerací, a my na to nejsme naprosto připraveni," zdůraznila Obaidová. Zatímco v rozvinutých zemích lze očekávat "relativně mírný" růst městské populace, v Africe a Asii se počet městského obyvatelstva zhruba za dvě desetiletí zdvojnásobí z nynější 1,36 miliardy na 2,64 miliardy. V roce 2030 bude 81 procent městského obyvatelstva připadat na rozvojové země, a to ze 70 procent na Afriku a Asii.

Zpráva UNFPA kriticky nahlíží na současné politické linie, které mají za cíl držet chudou část obyvatelstva mimo města a jako nástroj využívají omezování migrace a levnějšího bydlení. Taková politika brání lidem, aby se zapojili do ekonomické aktivity, má za následek "pouze zhoršení chudoby a degradaci životního prostředí" a vytváří podmínky pro růst násilí a extremismu. "Mladí lidé se totiž snaží nalézt jinou cestu k lepšímu životu," vysvětlila.

"Zaměřujeme se na megalopole, ačkoli údaje naznačují, že většina migrace bude směřovat do menších měst s půlmiliónem obyvatel či o něco víc," upozornila Obaidová na nový trend. Protože ale taková města většinou nemají prostředky na začlenění nově příchozích, může to vést k sociálnímu neklidu včetně náboženského extremismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám