Hlavní obsah

Osmnáct lidí obviněno z pokusu unést sto dětí z Čadu

NDJAMENA

Čadský soudce v pondělí večer formálně obvinil 18 lidí z únosu 103 dětí a z pokusu vyvézt je do Evropy. Mezi obviněnými je devět Francouzů, šest pracovníků humanitární organizace Zoeina archa a tři novináři. Dále bylo obviněno sedm španělských členů posádky letadla, které mělo děti převézt do Evropy, a dva občané Čadu.

Článek

Evropané byli zadrženi ve čtvrtek v Abéché, kde připravovali odlet 103 dětí ze země. Skupina obviněných strávila noc v soudní budově v a v úterý bude rozhodnuto, kam bude převezena do vazby.

Podle soudce jsou Francouzi obviněni "z únosu nezletilých s cílem změnit jejich občanství" a z "podvodu". Španělé jsou obviněni z napomáhání trestnému činu.

Čadské úřady tvrdí, že humanitární pracovníci chtěli děti unést a naznačují, že mohlo jít i o obchod s dětmi. Čadský ministr vnitra Ahmat Mahamat Bachir varoval, že francouzští humanitární pracovníci mohou strávit ve vězení několik let.

Ve vazbě je v hlavním městě Ndjamena je zadržován také belgický pilot, který přepravil do Abéché část dětí z čadsko-súdánské hranice. Bude zřejmě obviněn samostatně.

Humanitární pracovníci se hájí

Humanitární pracovníci Zoeiny archy, což je nezisková organizace zabývající se pomocí opuštěným dětem, tvrdí, že jsou nevinní, protože byli přesvědčeni, že jde o sirotky ze súdánského Dárfúru sužovaného humanitární krizi.

Zaměstnanci UNICEFu sdělili, že mnohé z dětí, které jsou nyní v sirotčinci v Abéché, v noci plakaly a volaly jména svých rodičů. Mnohé uvedly, že pocházejí z čadských vesnic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám