Hlavní obsah

Oscar Pistorius je vinen ze zabití, trest padne za měsíc

Pretoria
Aktualizováno

Soud v jihoafrické Pretorii uznal handicapovaného běžce Oscara Pistoriuse vinným ze zabití z nedbalosti přítelkyně Reevy Steenkampové. Současně ho v jiném případě uznal vinným z nezákonné střelby na veřejnosti. Zbylých dvou bodů obžaloby byl Pistorius zbaven. Trest bude vynesen za měsíc. Mezitím zůstává na svobodě na kauci.

Soud shledal Pistoriuse vinným ze zabitíVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Pistorius si verdikt vyslechl vestoje, aniž by dal najevo emoce. Poté, co si zase sedl, začal si třít rukama tvář.

Soudkyně Thokozile Masipaová už ve čtvrtek rozhodla, že Pistorius nespáchal ani úkladnou, ani neúmyslnou vraždu, respektive že to obžaloba nedokázala. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: ČTK/AP

Oscar Pistorius u soudu

„Nelze říct, že předvídal, že bude zesnulá nebo někdo jiný zabit, když do dveří toalety střílel,“ uvedla soudkyně.

Prohlásila však, že Pistorius, který střelbu nepopřel, jednal nezákonně, zbrkle a nedbale. V pátek soudkyně své argumenty zopakovala.

Šestinásobnému paralympijskému šampiónovi hrozí za zabití Reevy Steenkampové 15 let vězení. Verdikt bude vynesen 13. října.

Žalobce neúspěšně žádal vazbu

Soudkyně zamítla žádost obžaloby, aby byl Pistorius poslán do vazby. Atlet byl dosud stíhán na svobodě.

„Byl usvědčen z usmrcení ženy z hrubé nedbalosti. Tím se situace mění, protože dodnes existovala možnost, že bude obvinění zproštěn. Teď byl usvědčen,“ prohlásil hlavní žalobce Gerrie Nel a dodal, že by Pistorius mohl utéct do zahraničí. Poukázal také, že atlet prodal své domy a žije s příbuznými.

Foto: Alon Skuy, ČTK/AP

Matka a sestřenice (vpravo) zastřelené Reevy Steenkampové po vyhlášení rozsudku

Podle obhájce Barryho Rouxe však není důvod zvrátit dřívější rozhodnutí o stíhání na svobodě na kauci, protože Pistorius dosud podmínky dodržoval. „Prodal domy, aby mohl uhradit soudní výlohy. Ne aby se stěhoval do zahraničí,“ argumentoval před soudkyní.

Foto: Alon Skuy, ČTK/AP

Otec a sestra Oscara Pistoriuse po vyhlášení rozsudku

Pistorius putoval do soudní vazby jen na polední přestávku, dokud soudkyně nerozhodla o kauci. To je automatický mechanismus. Pouta mu nedali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oscar Pistorius odchází od souduVideo: Reuters

Pistorius zastřelil svoji přítelkyni a modelku Steenkampovou loni na Svatého Valentýna ve svém domě. Nepopíral, že ji zabil, trvá ale na tom, že to byla nešťastná náhoda. Obhajoba tvrdila, že byl přesvědčený, že za dveřmi koupelny byl zloděj, který se vloupal do jeho domu.

Foto: Reuters

Oscar Pistorius s Reevou Steenkampovou

Pistorius současně čelil ještě třem dalším bodům obžaloby, které se smrtí Steenkampové přímo nesouvisely. Dva body souvisely se střelbou z auta v Pretorii a se střelbou v pretorijské restauraci, poslední s nezákonným držením munice.

Masipaová nejprve běžce zbavila viny v případu střelby v Pretorii v listopadu 2012. Ze střelby ho sice obvinili oba svědci, ale jejich výpovědi se rozcházely, upozornila soudkyně. Pistoriusova kamaráda Darrena Freska dokonce označila za nedůvěryhodného svědka. Zpochybnila také pravdivost slov Samanthy Taylorové, bývalé přítelkyně Oscara Pistoriuse. Její výpověď podle soudkyně mohla být tendenční, protože partneři se rozešli ve zlém.

Foto: Kim Ludbrook, Reuters

Soudkyně Thokozile Masipaová

Pistorius popíral, že by ze zbraně, která byla v autě, jímž trojice cestovala, vystřelil. Tvrdí, že zbraň vystřelila sama.

Stejně tak je podle Masipaové Pistorius nevinen z ilegálního držení munice. Ta patřila jeho otci a atlet ji podle soudkyně nezamýšlel použít.

Soudkyně ale neuvěřila Pistoriusovu tvrzení, že nechtěl manipulovat se zbraní v restauraci v lednu 2013, tedy jen pár týdnů před zabitím Steenkampové. Za to mu hrozí pět let vězení.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Oscar Pistorius

Pistorius tvrdil, že mu Fresco podal nabitou pistoli, a to ho rozzlobilo, strhla se šarvátka, při níž vyšla rána. Svědecké výpovědi podle Masipaové ukázaly, že Pistorius si zbraň vyžádal. „Nemusel záměrně stisknout spoušť, ale to ho nezprošťuje zločinu z nedbalosti,“ pronesla soudkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám