Hlavní obsah

Operace v Libyi bude trvat týdny, velení bude dvojí

Koaliční akce v Libyi potrvá týdny. Uvedl to v pátek náčelník francouzského generálního štábu admirál Edouard Guillaud. Prosazování bezletových zón bude spadat pod NATO, ale stávající koalice by současně měla být zachována pro ostatní operace. Nad Libyí tak budou probíhat dvě operace pod dvojím velením.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Generální tajemník Anders Fogh Rasmussen potvrdil, že NATO přebírá velení

Článek

„My přebíráme odpovědnost za bezletovou zónu, zatímco (stávající) koalice bude pokračovat ve svých aktivitách,“ řekl CNN generální tajemník paktu Anders Fogh Rasmussen s tím, že operaci má velet americký admirál James Stavridis. „To znamená, že v současnosti budeme mít dvě operace. Operace, při nichž se útočí na Kaddáfího pozemní síly, by nadále prováděla stávající koalice vytvořená okolo Francie, Velké Británie a USA.

Předání řízení dohledu nad bezletovými zónami do rukou NATO potvrdila i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. „Domluvili jsme se na předání velení na dodržování bezletových zón NATO,“ uvedla ministryně s tím, že se role NATO postupně rozširší: „Na konci týdne bychom mohli být schopni (předat) nejen řízení bezletových zón, což se jsme udělali ve čtvrtek večer, ale také velení operace na ochranu civilistů.“ Není ale jasné, zda i to se podaří prosadit.

Rasmussen k tomu uvedl: „Zvažujeme, zda by NATO mělo převzít širší odpovědnost (při ochraně civilistů), ale toto rozhodnutí ještě nebylo učiněno. Podle něj je prosazení bezletových zón příspěvkem k širšímu mezinárodnímu úsilí ochránit libyjské obyvatelstvo.

Reklama

Související články

Kaddáfího síly napadly nemocnici

Jednotky věrné libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu v noci na čtvrtek napadly nemocnici v půlmiliónové Misurátě na západě země. Lékaři agentuře Reuters...

Výběr článků

Načítám