Hlavní obsah

Omlouvám se za svou dovolenou, vzkázal australský premiér z Havaje. Kvůli požárům umírali hasiči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Vlna kritiky se snesla na hlavu australského premiéra Scotta Morrisona. Zatímco jeho zemi sužují ničivé požáry, on vyrazil na dovolenou na Havaj. Poté, co u Sydney zahynuli ve čtvrtek dva dobrovolní hasiči, se Australanům omluvil a slíbil předčasný návrat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požáry v AustráliiVideo: Reuters

 
Článek

„Hluboce lituji, pokud jsem urazil některého z mnoha Australanů postižených hrozivými požáry vegetace tím, že jsem v tu dobu vyrazil s rodinou na dovolenou,“ řekl Morrison.

V Austrálii vyhlásili výjimečný stav kvůli požárům, lidé v Sydney nosí roušky

Svět

Premiéra k reakci zjevně donutila smrt dvou dobrovolných hasičů ve věku 32 a 36 let, na které spadl strom, když vyjeli na pomoc s hašením. Další tři utrpěli zranění. Morrisona za dovolenou kritizovali Australané nejen na sociálních sítích, ale také při demonstracích v ulicích. Nosili například nápisy „Kde ksakru jsi?“ a volali po jeho rezignaci.

Informace dostávám, brání se Morrison

V rozhovoru pro rádio 2GB premiér potvrdil, že se s rodinou nachází na Havaji. Dodal ale, že jakmile to bude možné, odletí zpět do Austrálie. Zdůraznil pak, že dostává pravidelné informace o situaci kolem požárů.

Foto: Rod McGuirk, ČTK/AP

Australský premiér Scott Morrison.

Australský jihovýchodní stát Nový Jižní Wales ve čtvrtek vyhlásil kvůli rozsáhlým požárům sedmidenní výjimečný stav. Situaci komplikuje vítr a také velmi vysoké teploty, které na některých místech dosahují 45 stupňů Celsia.

Foto: NSWw RFS / Terry Hills Brigade, Reuters

Požár v Novém Jižním Walesu v Austrálii.

Požáry v Austrálii zuří od října. Zatím jim podlehlo osm lidí a zničeno bylo přes 700 stavení.

Reklama

Výběr článků

Načítám