Hlavní obsah

Olympijskou štafetu v Austrálii provázela zatýkání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANBERRA

Za přísných bezpečnostních opatření proběhla ve čtvrtek australskou metropolí štafeta s olympijskou pochodní. Trasu provázely potyčky pořádkových sil s odpůrci politiky Číny, kde se letní olympiáda uskuteční. Policie zatkla nejméně sedm demonstrantů, kterým se však běh narušit nepodařilo.

Článek

Mezi tisícovkami lidí, lemujících trasu štafety, přívrženci Pekingu s čínskými vlajkami podle agentur jednoznačně přečíslili menší skupinky demonstrantů, kteří vyjadřovali podporu Tibetu a kritizovali nerespektování lidských práv v Číně. Média už dříve uvedla, že čínská ambasáda pronajala před štafetou dvacet autobusů, které přivezly provládní demonstranty ze Sydney a Melbourne.

Někteří tibetští imigranti uskutečnili do Canberry 70kilometrový protestní pochod, při němž drželi hladovku.

Štafeta se obešla bez větších incidentů. Policie potvrdila několik zatčení. Jeden protibetský aktivista zapálil čínskou vlajku, jiný se vrhl do trasy běžce s pochodní. Spolu s první běžkyní štafety - domorodou Australankou Taniou Majorovou - rovněž letoun na nebi vymaloval obří nápis "Svobodný Tibet".

Pochodeň doprovázejí protesty

Aktivisté, kteří nesouhlasí s tím, že Čína je pořadatelskou zemí letošních letních olympijských her a poukazují na tamní porušování lidských práv, doprovázejí svými protesty štafetu s pochodní už od samého zažehnutí ohně v řecké Olympii 24. března. Protičínské demonstrace během štafety byli nejvíce vyhrocené v Londýně, Paříži a San Francisku.

Celou 16kilometrovou trasu provázela přísná bezpečnostní opatření, do akce bylo nasazeno na 500 policistů. Agentura AP srovnala akci k opatřeními, která se obvykle činí při návštěvě amerického prezidenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám