Hlavní obsah

Olympiádě v Číně hrozí odklad kvůli znečištěnému vzduchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/PEKING

Čína není schopná snížit neúnosně vysokou míru znečištění ovzduší v Pekingu do zahájení letních olympijských her naplánovaných v čínské metropoli na příští rok. Vyplývá to ze zprávy OSN zveřejněné ve čtvrtek. Prezident mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge varoval, že by začátek her mohl být odložen v případě, že se situace nezlepší. Vědecká zpráva je třetí, která během dvou dnů varuje před negativními důsledky lidské činnosti na životní prostředí.

Článek

Peking tvrdí, že kvalita vzduchu nebude příští léto problém. OSN to ale vidí jinak, podle čtvrteční zprávy překračuje míra znečištění povolené limity až trojnásobně. 

Čínská vláda podle dokumentu dosáhla mezi lety 2000 a 2006 pokroků při snižování koncentrací oxidů síry a uhlíku. Pozitivní vývoj se ale za poslední rok zastavil nebo dokonce radikálně obrátil.

Eric Falt, šéf komise, která zprávu vypracovala, řekl, že organizátoři olympiády, diváci a sportovci mají důvody k obavám. "Může trvat roky, než budeme moci zaznamenat výrazné zlepšení kvality vzduchu," uvedl Falt. 

Jeho tvrzení kontrastuje s výrokem šéfa čínského úřadu pro životní prostředí, který v srpnu řekl: "Jsem si jist, že během konání her zajistíme dobrou kvalitu vzduchu."

Znečištěný vzduch a voda a růst teplot ohrožují život na Zemi

Varovná zpráva Faltova týmu není jediná, kterou OSN ohledně životního prostředí ve čtvrtek vydala. Program OSN na ochranu životního prostředí (UNEP) Geo-4 upozornil na oteplování Země. V důsledku lidské činnosti je podle autorů v pořadí už čtvrté a dosud nejobsáhlejší zprávy ozonová díra nad Antarktidou největší v historii, okolo dvou miliónů lidí umírá každoročně v důsledku znečištění ovzduší a znečištěná voda je nejčastější "přírodní" příčinou lidských nemocí a úmrtí.

V posledním století byl naměřen průměrný nárůst teploty o 0,74 stupně Celsia, uvádí UNEP. "Tento trend, kdy 11 z 12 posledních let (1995 až 2006) patřilo mezi 12 nejteplejších od roku 1850, je prakticky jistotou," píše se ve zprávě. Hlavním důvodem oteplování jsou lidmi produkované emise skleníkových plynů, upozorňuje zpráva.

Předpokládané zvýšení frekvence výskytů vln veder, sucha, bouří či povodní prý významně ovlivní milióny lidí. Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC) předpokládá, že do konce 21. století se teplota globálně zvýší o 1,8 až čtyři stupně s dramatickými důsledky hlavně pro nejchudší obyvatele planety, kteří sami k šíření skleníkových plynů přispívají nejméně.

Podobně alarmující závěry zveřejnili ve středu také badatelé z univerzity v britském Yorku. Rostoucí teploty by podle nich mohly během několika staletí k vyhynutí více než poloviny živočišných a rostlinných druhů na Zemi. Podle čerstvých držitelů Nobelovy ceny za mír, Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC), by však taková situace mohla nastat již na konci století.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám